Njiva

204. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

на бајонете долази за другим. Кад непријатељ мора да се повуче, наскоро се са повећаним жаром враћа а ратна његова школованост тако је савршена, да тек што заузме који положај, већ га и учврсти тако, да га протунападај затече већ за оградама од дрота. У таквим приликама није чудо, што нашп једва напредују. Аустријанци и Мађарп боре се беспримерном храброшћу, јер су уверенп да ће успети. Та вест тумачп све. У првом реду то, да ће се, чим сломи.јемо руску војску, која пма највећу масу, муњевном брзпном свршити рат на западном бојишту и у Србији. У понедељак у вече стигла је вест са галнцијског ратишта, да је град Пшемпсл пао. Но ову вест морамо утолико исправпти, да тврђава није пала, него је заповедништво на заповест са вишега места предало тврђаву опсађпвачима, и то због тога, пгго градска посада није пмала више хране, а гладним стомаком се никакав град не може бранити. Предаја овога града не значи дакле, да су нашу посаду победили, нити то, да су га Руси заузелп. Наша посада, од прилпке двадесет п пет хиљада људи, све докле је год имала хране, јуначки се бранила против непријатеља од стопедесет хпљада људи, а то ће битп вечита слава за наше војнпке. Заповедник Пшемисла међухим, пре него што је предао град,

дао је уништити у граду све ратне опреме, приборе и утврђења, тако да предана тврђава п није више тврђзва те да нема сада више значаја, него што је у своје време имао на прпмер Марамарошсигет. На рат неће имати овај догађај нпкаква утицаја и не треба због тога да тугујемо, нпти да паднемо у очајање. Борба п даље траје и свршиће се нашом победом.

Млане воде кравама. Добро ће бити зими припазити, да нам наше краве музаре не морају никад пити хладне воде. На ово се ретко гдв' пази, јер била зима ма како строга, људи истерују и краве музаре са осталом стоком на валов те пх поје хладном, леденом водом. Да ова хладна ледена вода штетно утиче стоци на желудац, то је извесно, али да она шкоди кравама музарама, о томе су се људи нарочито осведочили. Краве музаре, кад пију млаке воде, дају са четвртином више млека, него кад пију хладне, ледене воде. Из овога искуства може свако израчунати, како се добро исплаћује оно мало труда, што га газда улаже у то, да поји своје краве музаре у штали смлаченом водом. Послушајте овај савет п ради здравља својих крава музара и радн користи, коју желите да пмате од њих!