Njiva

Број 21. 23. (10.) маја 1915. XVIII. год. Првттата је: 3 круне на целу годпну. Уредништво и наклада «Шпве» је: Излази сваке недеље. ј ВшЈарез!, Е г «уе(ет-и1сга 4. Нзлази н на мађарском. словачком. рушњачком. румунском п немачком језгосу.

Ратни немоћници. Докле се нашп јуначкн војнпци на бојнпм пољима боре, дотле је нама овде на дому важна п племеннта дужност да се збринемо за оне војннке, којн су у борби постали немоћни, бога.вевн, такозвани шгвалпдп. Дужност је то свију нас, дакле нашега друштва, да те ратне немоћннке милосрдним срцем и мнлосном руком потномажемо да дођу до прнетојне зараде, али дужност је то н државе н њезине власти, да са средствима, која стоје њојзи на расположење. да ове ннвалиде потпомогне. По уредби, која је до сада постојала, дужна је држава да даде војниЦима, морнарима, војничким и морнарскпм подчасницима инвалидску мировпну, рањеппчку доплату н да их смести у пнвалидске домове.

Пнвалндска мировина бива сталпа и привремена. Сталну пнвалпдску мировину добпјају војнпцп који су у делатној служби, пред непрнјатељем. без евоје крнвице. бпло рањегги, било са ратнога умора, умне поремећености, изнемоглости, узетости или ослепелости на оба ока постали за зараду неподобни или су са спољашње телесне повреде убога.љени. Ну војник поетаје са свпју ових иезгода достојап инвалидске мировнне ако је са њпх постао неспоеобап за зараду у грађанскоме занимању. Војене власти установљују, па темељу мишљења војничких прегледних одбора, да ли коме прппада инвалидска потпора и колика треба Да је. Ако војене власти налазе да је неко доиста постао са војничке службо посве немоћан, али да отуда још