Njiva

XVIII. год.

ЊИБА

527. страна.

Шкодини топови. Листу «Соп(,1пепБ1 Тшаеаи јављају из Русије : Стожерни лечник Лесгинчев, којп се повратпо с велике битке у Галицији, прпча, да седам осмпна рана у бојевпма потиче од граната. Половпца рана је од великог калибра, а остало од хаубнца п пољскпх топова, рачунајућп и шрапнеле. Зрна, како он каже, не играју улогу. Иушпа је оружје пешака. Пошак се не- бори. Кад су велпкн топовн довршили бој, запоседие пешак шанчеве. Ефекат Шкодпних топова од 17 цолп, познатпх под нменом «Плзањски», горп је, него деловање Крупове «Велике Берте». Шкодпн метак је тежак 2800 фунти, носи нормално око четири п по миље у впсину, а на меком тлу пробијо 20 стопа дубоко пре него експлодира. Један плзањски метак убија две секунде иза како продре. Сами прптпеак плнна не разорава крова од станова, који су сигурнп од бомба. Многи људи, који умакну испред комада метака, камења п грумења земље, буду убијени притиоком пилна, раздерани илп ослепе. Људи, који су само на мали размак удаљени, буду разнешени на комаде. Трава продре у телесне поре п протегне се па раскине месо. Често пута лизне само хаљпне, а чизме ни не дирне. Од људи, који стоје врло близу, осгану само одломцн. Хаљина нестанс, а пађу се само комадићи метала. Кад метак удари врло блпзу, растопи се од експлозије пушчано грло, као да је у њ' ударила муња. ЈБуди, који ишчезну у таквој експлозији, држе се често изгубљеним, пошто нема доказа смрти.

КОВЧЕЖИЋ. Које нам поврће садржи највише гвожђа ? До сад је важио спанаћ као најбогатији садржином гвожђа са 0 - 036 %. Но најновијим испитивањпма утврђено је, да кељ и главичаста салата садрже 0 • 0 Г> 5 % гвожђа, дакле више но еианаћ. За кељом долази на ред боранија (зелен пасуљ), мрква (шаргарепа) и кромпир са 0‘011—-0*02 %> ; за тим црни лук, ротква и карфнјол са

0 - 002 % ; и параднјс (натлиџан) са 0'001 % (као п јабука). Према томе нека со управљају малокрвнн, којима је потребна храна која садржп што впше гвожђа. Земљотрес и домаће жпвотпње. Прнлнком земљотроса, дошло се до ових сазнања о понашању домаћнх жпвотпња. Псп се већ на дан пред земљотрес јако узнемпре, а иепосредпо пред земљотрес почну урлати. (Та околносг спасла је многе жпвоте, јер кад су људи излазили пз кућа да впде шта је ису, наступпо је земљотрес којп је куће порушпо и оне којп су се унутра затеклп побио.) Коњи се пред землштрес узнемпре, пропињу се и покушавају да се откнну кад су везани, а за време земљотреса стоје мнрно као укопанп. — Петлови не кукуричу а голубовп не гучу још неколико дана после земљотреса. — Говеда на пашн за време земљотреса стоје мирно, уплашено, а после се нададу у дивље бегство.

Одговорни уредник: ЧИКА-СТЕВА.

:::::::::::: **♦♦♦♦♦♦♦♦*: ♦♦♦♦♦♦♦♦

- .♦*♦ ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

ОГЛАСИ

•©•• ••€ • •• •• а Огласи се примају * у наклади

ЊИВЕ

ВиЈаревђ IV., Едуе1еш«и. 4.