Njiva

516. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

нашега дапашњега економскога ратовања. Можда ћс и нама бити могућно да пзнесемо коју од отпх леиих слика и пред своје чптаоце. За сада хоћемо еамо да прибележимо у овоме нашем ратарском лпсту: да ,је у овомс иашем економском ратовању наше женскиње, старо и младо, стојало у нрвпм редовима, да је вољпо п одушевљаоо, истрајно п неуморно замењпвшго мушку снагу. Тпм заменнцама очева, мужева н браћа, нека је слава и хвала и данас па довека! Још није сав пољски рад довршен. Жетву ваља увестп, саденути и оврћи — послови теилш па и претешкп! Па кад п то буде, с Божјом помоћн савладано п готово, ваља ће пстом онда стрњике преоратп па после јесење усеве посејатп, кукурузе обрати и ољуштитп. Но кад ,је Бог помогао опој нашо.ј првој војсци на ратиштима да се она из дана у дан све то већом славом увенчава — помолимо се Богу: да помогне и овој нашој истина већ и уморној алн још увек чилој и сиажној другој, домаћој војсци: да буде пстрајношћу и вредноћом својом достојна оне наше прве јуналке војско !

Састанци за нашу потпорну благајницу. Врло пагло расте број оипх, којп су похитали да осигурају себе п своју породпцу код радничке иотпорпе благајнице. По свима крајевима у земљп држе се саетанци, па којима се држе поучна предавања о користима нотпорне благајницс п тнм придикама се уписују за чланове врло многи, којп мпсле и на сутра, на своју будућност.

Новије владине наредбе. Угарска Влада нздала је ових дапа више нзнпмних наредаба, којпма садржај овде допосимо: Права економскпх чниовпика. Наредба мипистра-председнпка бр. 1380/1915. одређује право господарствеппх чпновника, који су позвапп у војну службу, према њиховпм послодавцима. Ако такав чиновипк остаие преко три месеца у војној служби, не може од поседника искатп исплату својпх берива преко прва трп месеца, али његова породпца остаје даље у поседу стана, врта, стокс и утаначенога горива, док евент. друге депутате нрпма половпцом. Ако све то породпца прима у новцу, пма право на половицу, дотично трећииу износа. Потпоре, које држава даје породпцама ратника, могу се урачунати у овај износ, што га поседник мора плаћати породици свога чиновника. Поседник се еме у смислу зак, чл. 27. од 1900. послужити правом отказа, ако је чиновник преко три месеца у ратпој служби. али његова породица ужива диље горе споменуте бенефиције за време читавог рата. Наредба нема повратнс снаге, а вреди од дана побликације. Забрана силовитих ппћа. Наредбом министра за уиутрашње иослове овлашћују се начелници, дотичио жуп. иадсолгабирови, да могу на захтев војпнх заповеднтпптва у појединим градовима и опћинама забранити за становито време де-