Njiva

588. стратта.

ЊИВА

XVIII. год.

Чујте људи! И ако је мало слабија бпла жетва, зато оиет није била рђава. Ко је добро и уредно неговао своје љиве, тај је богме добро прошао п ове године. Скоро је сав свет већ и са вршидбом готов. Добро ће бити, да свако па.зи, шта ради са новцем. Сад нам је главна брига како ћемо своју марву и ситну стоку преко зиме прехранити, јер и ове године местимице мало ииће има. Но паметан ратар, који слуша своје пријатеље, помоћиће се п сам.

Можете почети радити зимске усеве. За усев не орите јако дубоко и не правите широке бразде. Дубоко не ваља заоравати, јер нпје добро јако иреврнути земљу пред сетву. У г а р треба да је дубок, али за усев прави ситне бразде и плиће заори. Кад су бразде широке, усев се раздалеко бокори те буде обредак. ‘ Ако машином сејеш, онда бразде могу бити и шире, јер машина и тако сама одреди, колико ће редови од усева бити раздалеко ’едан од другога. Обично се узима за даљину 4'/* цола. Гушће можеш семе посејати само на песковитој и мршавијој земљи. Машином је много боље и саветније сејати, него руком. Машина баци семе подједнако по свој љиви, једнако раздалеко, једнако дубоко и свако зрно зарије у земљу. Машином се због ових добрих јој страна трећина семена уштеди. Дакле лена се гомила уштеди на самом семену, кад се више ланаца или јутара зсмље засеје. Свакп ће газда врло памотно урадитп, ако

згоди па купи себи машпну за сејаље. Ја и мој комшија Јова купили смо заједничкп једну машпну, на се обојица служимо целе годпне и још другпма дајемо у зајам уз малу наплату. Тако би се и вас вппте могло састати, па слошки купити себи једну машину. Коме се ирохте, нека ми се јави, па ћу му ја препоручити, где ће добити најбољу и најјефтинију. Семе треба потопити у раствору плаветног камена, како би се главнице сачували. Семе потопи на једно по дана у шаветном камену. Дуже га не остављај. За који дан требаће вадити шећерну реиу. Извађену репу треба покрити лишћем и сламом, да не свене пре него што је продаш у фабрику. ’ Стоци, што иде на паш,, спреми за увече и преко ноћ добре, снажне хране, ако паша није богата. За тај посао добра је детелпна, луцерна, мувар, чести кукуруз. 0 в н а можеш пуштати да мрчи овце, да пред Сретеније већ имаш младих јагаљаца. На ливади косп отаву, ако је добро напредовала. Сено за зиму треба добро да се исуши, јер се влажно сено упари и уплесниви. У вртовима греба зрело поврће вадитн из земље, очистити и одабрати само добро и здраво за зиму. Дирнуто и шанадно потроши одма у својој кућп. У воћњаку воће пажљиво бери. Не ломи гране. Пази, да се воће не угрува и изубија, јер онда није за продају. За ракију может и трести, али опет смотрено. У винограду окопавај, ако си пропустио прошлог месеца. Са копљом пожури, док још грожђе није почело зрети, јер онда радници многу штету могу да начпне. За б е р б у треба све спремити. Каце и бурад треба добро опрати, опарпти и очистити. Обручеве треба набити. Са бербом немој иренаглити, јер само потиуно зрело грожђе може дати добро, снажно вино. Добро је ко има лепог гролфа за јело, па с њиме пил>ари, јер и на тај начин можљ лепу мраку завезати у кесу.