Njiva

ЊИВА

586. стратгл газда независнији, није упућен па радепике, а уз то своју земљу може рацпоиалгшје да обрађује н уложени повац му се унооније укамаћује. И судбипу дапишљих ратова ће п од сада машине одлучити у нашу корист, а и прпвредним ратовима, у будућпостп, онп ће иародп победптп који буду умели пајвештпјс да употребе помоћпа средства до којпх је наука дошла. Козје млеко и козје месо као храна. Тајип саветник професор Цунц, Берлин, пише у «Г)еи1зсбе 1апс1\\\ Р] 'еззе» о козјем млеку п месу ово : Задаћа, да у ово доба пропзведемо од крме, што је имамо, чим више људске хране, упућује пас, да впше пажље поклонимо узгоју коза. И мале колпчипе крме, које се иначе баце, могу се помоћу коза корисно уиотребитп, једно на тај начин да се прпвезане уз колац нусте да пасу, друго да им се дају кухињски отпатци, лишће, исплевљеп коров, заломљени леторасти лозе и сличио и то свеже или осушено. Пошто коза воли промену, то је ова разиолика крма за њу врло згодиа. Главна корнст коју пам коза пружа, јесте млеко. Размерпо према својој тежини даје коза двоструко онолико млека, колико крава. Осим тога је козје млеко, просечно, храњивије од кравјега, како се из ових просечних бројева види : козје млеко има 3'76 % белаичевпне, 4‘07 % масти, 4’64 % сладора; кравје 3 39% беланчевиие, 3 * С8 % масти, 4'96% сладора.

XVIII. год. За прехрану деце боље се препоручује козје млеко, јер се код коза пе појављује у толпкој мери туберкулоза (јектпка), Мпоги људтг зазиру од пеобпчнога куса што га пма козје млеко. Но тога куса пема чисто козје млеко, иего га оио попрпми истом у стаји пз ваздуха. Ако се пази на чнстоћу ста.је или што ,је још боље. ако се козе музу у пољу иа пашн п ако пм се впме пре муже опере, нема козје млеко незгодан мпрпс. Козје месо пма по прплпцп псту храњпвост као н телетина, а изузев старије јарце, врло је укусно. Јере се врло ценн печеио, једе се у меденн кус. У козјем месу има више белапчевине, него у јагњећем, те је у томе погледу једнако са телетппом. Масти има зпатно мање него јањ< тина или свињетпна, а нешто мање иего телетина. Према томе има козје месо храниву вредност као мршавпја телетина. Неугодан мирпс има само месо јараца, удара на прчевину. («Со5рос1аг».>

Ма-ђарска Газдинска Задруга образује бесплатно сеоске задруге, газдинске кругове и арендашка друштва и даје бесплатна савета у свима задругарским пословима. Земљодслцима даје бесплатиа упутства при куповању земље, те држи исказ земаља, продаваца и купаца. Ко је рад земље да купи или да прода, нека ту своју иамеру јави Мађарокој Газдииској Задрузи. Адреса је ова: Ви<Јаре$ћ IX., ИПбћи) 25. згат.