Njiva

Бро,ј 38. 19. (6.) септембра 1915. XVIII. год.

Претплата је: 3 круне на целу годину. Уредништво и накдада «Њиве» је: Пзлаоп сваке недеље. | ВиЛарезЦ Е§уе1ет-и1сга 4. Излазп и на мађарском, словачком, рушњачком, румунском и немачком језику.

Угареко-хрватска поклонствена депутација нред Његовим Величанетвом Краљем.

Мноштво света, ко.је је у Бечу, од Шварценбергова трга преко Рпнга и Мариахилфер-штрасе, у двореду ста.јало, може се проценпти па 200,000 људи, којима ваља нрибројити и све оне, који су с балкона и прозора поздрављалп депутацију. Што се поворка впше приближавала улазу двора у Шенбруну, то се већма множило опћинство. Пред двором поставило се много рањених частника и војника. Примање у Шенбрунском двору носнло је значај «велике аудијенције». Учесници сакупише се у великој галерији, где су па степеницама телесна гарда и пешаштво правилп пшалир. У галерији је сгајала

двострука стража угарске трабантске телесне гарде. Пеколпко часа. пре 11 сати обавестио је врховни дворски маршал кнез Монтенуово Његово Величанство, да су на окупу учесницн аудијенције. На знак равнатеља церемопијела, отворшпе се врата и Његово Велпчапство је сред громког клицања «Елјеп!» и «Живио!» ступпло у дворану. У дворани био је подигнут подијум, на којем се налазио столац. Пред овај је столац стало Његово Величанство. * Кад се стишало бурно клицање. ословиоје министар-председник, гроф Стеван Тиса. цара и краља овоч беседом :