Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

655. страна.

на то, како бп нама пало, да знамо, да ће н наше гробове деиа наша, за коју жнвимо п нпкакве жртве не жалимо, тако напустити п заборавнтн, као што у многпм местпма мп заборављамо и напуштамо гробове нашпх мплих п гробља, у којнма онн почпвају. Кад погледамо које гробље п впдимо гробове без пкаквог реда, гробове без крста плп с п;зваљенпм крстом и спомеником, зарашћене травуљпном н шапражјем, гробље без путева, без ограде или шанца, без каппје, те у њпма трагове стоке, зар не треба да самп себе осудимо и коремо прекором незахвалностп, неблагодарностп п безосећаја најпрпроднијег, којп треба да је опћенпт, јер се тиче љубави деце према роднтељима — својим добротворпма, и родитеља према децп својој. Зато понављамо све оно, што је у споменутој конз. наредбп наведено п стављамо на срце свпма, којп су у натппсу наведенп, да то остваре п по томе се стално равнају, а окр. протопрезвптерпма стављамо по ново у дужност, да нарочиту пажњу обраћају прилпком својпх визитацпја на пзвршење у горњем впсоком миниетарском отппсу наведено па п на гробља п о томе подручну Нам конзисторију пзвештавају. • До ревности нашега свећенства и свестп наших црквених опћпна с-тоји сада, да се испуни жеља преузвишенога г. мпниетра и нашег родољубивога архипастира.

Ма-ђарска Газдинска Задруга образује бесплатно сеоске задруге, газдинске кругове и арендашка друштва и даје бесплатна савета у свима задругарским пословима. Земљоделцима даје бесплатна упутства при куповању земље, те држи исказ земаља, продаваца п купаца. Ко је рад земље да купи или да прода. нека ту своју намеру јави Мађарској Газдинској Задрузи. Адреса је ова: Вибареб!, IX., ГШбћп! 25. згат.

Састанци за нашу потпорну благајницу. Врло нагло расте број онпх, који су похитали да осигурају себе п своју породицу код раднпчке потпорие благајнице. По свпма крајевима у земљп држе се састанци, на којнма се држе поучиа предавања о корнстима потпорне благајнпце и тим приликама се уписују за чланове врло многи, који мисле и на сутра, на своју будућност.

Одговорнп уредник : ЧИКА-СТЕВА.

1111111НИ111111Ј1111111111111|1Ш1И1ЧШИ1

»♦♦♦♦»♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ :::::::::::: П гл аси ЗЗЗ ц:::::::::: ОГЈ1Д С|| ,јж

■ ■

■ ■

Огласи се при 1 Њ1/ ВисЈарев*, IV.,

мају у манлади 1ВЕ Едуе1ет-и. 4.

■ ■

■ ■