Njiva

Број 50. 12. дец. (29. нов.) 1915. XVIII. год.

Претплата је: 3 круне на целу годпну. Уредншнтво и наклада «Њпве» је: Ивдааи сваке недеље. ВчЈаревЦ Е§уејет-Шсга 4. Нзлази п на мађарском. словачком. рутпњачком. румунском п немачком језику.

Против поекуиљивача. Мађарска је влада у шеснајстом месецу светскога рата почела нов рат. Прогласила је рат против оних бездушних и лакомнх људи, који се нису устручавалп, да у овпм даннма великога народног нскушења, пуне своје џепове тпме, што су преко мере и вештачки поскупљнвали најважнија живежна средства. Данас живпмо у таковим прпликама, да морамо плаћати за сваку робу огромне цене. Још се нпкада нпје толико плаћало за коња, стоку, жито, виио и све друге обртничке пропзводе, као што је то данас случај. Ово би се још донекле дало и разумети, јер данас и ратар п обртник п трговац много теже него у мпру, пропзводе п у промет доносе своју робу. Али се нпкако не да

онравдати, да појединцп пз чнсте шпекулацпје нагомилавају жпвежпа средства, да куповањем унапред пли другим којим начином натерују цепе, да нетрговци купују живежна средства и доносе их у промет итд. Све овакове злоупотребе жели да казни једна новија владпна наредба. Са важнијим правплима исте упознатп ћемо наше читаоце. Наредба опуномоћава мнннстра унутарњнх посала, да може чпнитп изнимне одредбе у погледу правичних цена средстава, која су потребна за живот (на пример: брашно. маст, сланпна, млеко, пропзводп млека, ,јаја, шећер. гориво, итд.). Минпстар унутрашњих посала пма опет право, да овим делокругом овластп ниже управне областп. Пре свега могу у п р а в н е о б л а с т и обвезати власнпке животних средстава,.