Njiva

XIX. год.

ЊИВА

19. страна.

Семе за проле~ћње сејање. Преузвишени госп. бароп Нмре Гплањ, мпиистар пољопривреде, састарао се сад већ да газде могу себи набавити семена за пролећње сејање пролећнога жита, јечма, зобп, проје, кукуруза н пасу.ља. Ово семе наручује се од жупанијскога Надзорног Одбора Семена за Сејање (\'е 1 бта§еИепбггб-Нгоиза^, \ агте^уећаг) истоме плаћа у исто доба и цена набавке. Поручилац оде тога ради у жупанијску кућ} г и јави тамо да је нашао себп код пајблпжега производиика сходног семена — природно, да је све семе сада већ секвестровано п да би га он хтео куппти. Ако је могућпо, уважиће ову при.јаву. Ако он не озиачп од кога ће купити себи семена, поручиће му семена Савез Мађарских Земљорадника (Ма^уаг ОагЗак 8 гбуе 1 ке 2 е!е) из оне залихе, што ,ју је министар пољопривреде прибрао и послаће му то. Ако се то захтсваио семе цоже дозначпти из оне залихе, која је већ пријављена алп није предата Деопичарском Друштву Ратних Пропзвода — оида ће поручилац добити то семе посредовањем повереника истога Друштва — ати само тако, ако има за то дозволе падлежне власти. Семе то мора норучилац пренети у својој

врећп а платптп га мора са Г50 фил. по метерценти скуиље од максималне цене — која свота прппада као провизија Деоппчком Друштву Ратних Пропзвода и.ти његовом комисионеру као награда. За то семе утврђене су ван вреће, трошковн нревоза, прпстојбе магазпнске, предаје и чуварпне у овоме износу: пролећиа пшеипца 50 крупа; јечам 42 кр. ; ’зоб 38 кр. ; кукуруз чинквантин 40 кр.: кукуруз обнчнн 37 кр.; проја 60 кр.; пасуљ (тачкаст плп чучавац) 55 круна. Купац плаћа п превоз од продајне станице иа до њега. Одбор за Надзор Семена може да прпми само оне поруџбине, које су м у с т п г л е д о 15. ј а н у а р а 1916. г. и испптаће нх, да лн су доиста потребне за сејање. — Препоручујемо газдама, да одмах пријаве своје иоруџбине, ,јер имаде врло мало залихе, а тамо где пролећна пшеница ие успева, да поруче друго које семе (на пример: јечам, зоб плп кукуруз).

Ма-ђарска Газдинска Задруга образује бесплатио сеоске задруге, газдпнске кругове и арендашка друштва и даје бесплатна савета у свпма задругарским пословима. Земљодедцпма даје бесплатиа упутства при куповаљу земље, те држи исказ земаља, продаваца и купаца. Ко је рад земље да купи или да прода, нека ту своју намеру јави Мађарској Газдинској Задрузи. Адреса је ова: ВиЗарез!, IX., 111161-111 25. згат.