Njiva

50. страна.

' ЊИБА

XIX. год.

са оскудпцо.м, а често п са људима. којп нису марили за школу. Мп смо досадашње победе задобилп својим јунаштвом, Немцп су их постигзп својим знањем. Наш је војнпк са мајчпним млеком успсао храброст; немачког војника је научио његов учптељ како да савлада непријатеља свога. Денпмо п мп учитеље, јер иас они уче надмоћнијем оружјл : знању. Од онпх, којима ћемо повернтп тело п душу наше деце. не жалимо ништа. Ако учптељ буде имовно осигуранпји, он ће бити доспешнији, те ће све своје сувтппно време употребнтп у корнст наше деце. Нашп се учитељи и на ратишту врло добро понесогае. Бпло је и таких, којп су мислили. да онн који су цео век баратали са пером у руци, да ти ннсу дораслн за брптку сабљу. Но ти се преварише. када видеите, да наши учитељп чак п јурнше предводе. Много је учнтеља пало. Сабор је сада донео закон, по којем ће се држава старати за породице у рату пострадалих учитеља. Сабор је од своје стране учинио што је могао, да олакша положај учитељске спрочади. а и држава је дужна да им, где год може, помогне. Из данаиЈњега рата може свако исцрпети мпого иоука. Данас многи прогледавају и бивају свеснији својпх дужности. Када буде наступео мир. свако ће помагагп учитеља у школи, јер нас он онде спрема за борбе у животу. Не заборавимо на иаше учитеље.

Много их је погпнуло на ратиштима. У својим безименпм гробовпма спгурно сањају о својим селима, својој школи, о доброј и неваљалој дечици, о разумпим и равиодушнпм родптељпма, једном речи о добру п злу, које нх је сналазпло у борбп за живот. Мирно почивај драги и јуначнп нашучптељу! Сањај о свету који ће бољи бити и који ће разумети, да си ти благослов села. Твој рад п твоја смрт мора донетп народу лепшпх дана.

Новије владине наредбе. Државна Влада пздала је прошлпх дана внше изнимних наредаба, од којих доносимо следеће по нас важније ; Употреба залихе гуме у ратне сврхе. Министар за земаљску одбрану издао ,је наредбу, да ће се од сада по целој земљи у ратпе сврхе употребљавати сваковрсна сирова гума, аутомобилни и стројни гумени огртачи и обручеви од тврде гуме. 0 б л а с>н е ц е п е д е т е л и н е. Најновија министарска наредба установнла је иајвише цене детелине. Према истој по целој земљн, у чистој тежини, метарска цента стаје ; Сирово семе детелнне нросто од велпке вилине косе 320 круна; Сирово семе детелине, које се може