Nova Evropa

НОВА ЕВР

КЊИГА 1, БРОЈ 9. 25. НОВЕМБРА, 1920

Прича о полуги.

Ако смо целина, ако смо Србо- Хрвати једно, као што тврдимо, како је могуће да се дешавају толике опреке између једних и других, те да се над нашим главама хори уздисање разочараних родољуба, или да одјекује пркосна претња срдитих искустава, и да зе тако далеко удаље и разделе и окрену један другом леђа наш мали, мили Београд и наш мали, мили Загреб, као два села што се посваЂаше због тога где да буде прота! |

Замислимо једну двокраку полугу, на једном је краку Орпство, на другом Хрватство; полуга је положена, на један мали потпор око средине, то је Југословенство. И све је заједно један чврст и тврд систем.

Овај је систем неуравнотежен: За то што су оптерећења померена према крајевима полуге те удаљена од потпора. Полуга је дакле у кретању.

Полуга је настала нашим народним ослобођењем и уједињењем — ту је добијен ослонац или потпор, и полуга је из мртвила дигнута у живот.

Кретање полуге настало је на овај начин: оптерећења су će почела помицати и бацати од средишта према крајевима. Оптерећења нису била једнака, нису додавана мирно, једнаком снагом и количином. Настало је дизање једног крака и спуштање другог, Један је пошао горе, други доле. u

У први мах је дат полуги већи терет на српском краку (хегемонија). Добро је можда што је дат, али поуздано није добро што је стављен сасвим на крај, јер је полуга изгубила своју равнотежу, — хрватски крак се почео дизати горе (сепаратизам). Притом је инерција чврстог система играла улогу, чинећи да се на оптерећења. једне стране полуге јавља сваки пут ефекат на другој страни појачан, већи од примарнога, од почетног.

Систем се дакле љуља, горе-доле, и амплитуде ове две шеталице играју игру све већег подизања и спуштања, То је слика данашњет положаја!

Сви они који се од ослонца полуге удаљују, лете торе и доле, и изложени су сталном немиру и страху. Тек око самог ослонца, на средини, у близини Југословенства, оба се крака равномерно и Једнако мичу, и ту узнемирења нема! —

325