Nova Evropa

за. нумеричну вредност сваког дела поставимо количину 1 (један), онда, је потпуно нормални, здрави, и јаки тип онај, који даје суму од 3 (три), т. ј. код кога су подједнако хармонично, и до највеће могуће висине развијени и квалитети физички, и квалитети морални. У образовању и стварању тога типа, нормално-просечног, у тежњи за тим да носилаца тога типа буде што више, — ја видим одређење појма о такозваном поправљању расе.

Осим тога, ми не требамо да заборавимо на нешто врло важно, баш с обзиром на торњу тему. Једна народна репарација може да. иде на два начина; примарним или оригинарним путем, из народне језгре, народне ширине, из села и пука; и путем употребе социјално-хигијенских санитетско-еугеничких инструмената. Будући да су, са тледишта заједнице, сви животи једнако вредни, и нема живота бољих и горих, природно је да ту престаје оштрица одабирања, и неке селекције модерним законодавством тешко да може да буде. Уместо уништавања слабих и појачања сметњи, ми говоримо о заштити слабих, и за нас је сваки живот једнако драт.

Ако дакле наше тежње за поправљањем расе и не могу да

"имају прави селекциони смисао, оне ипак могу и морају да иду

затим, да што боље и што јаче поправе здравствене услове живота, целокупне целине народне. Чак и у томе има нека селекциона | жаока, јер ће се јачи боље користити поправком здравствених.

услова, — зато нашше тежње за поправљањем расе треба да се диференцирају у једне које су заједничке, нормалне, и опће, и у друге посебне, појачане, и засебно намењене и упућене слабима. — Треба, дакле, да се употребе све наше силе у сврху поправљања и побољшања здравствених услова нашег народног живота; али — и то је оно што мени изгледа веома важно и озбиљно: — побољшање и поправљање здравствених услова има да буде што боље и што јаче изведено и примењено у народној ширини, на селу, --- у пуку. Или, ако већ не јаче него на другој страни, а оно барем толико исто као на другим странама, например у вароши. Јер у сељачкој маси само лежи примарна и оригинарна репарација нашег народа, ту се на лазе извори нашег препорода и целе обнове наше. У одржању јаког, здравог, бројног сељачког соја нашег, јесте тежиште свега онога што се код нас може да назове такозваним »поправљањем расе«. Ми и немамо много да поправљамо, већ да одржимо и сачувамо оно што имамо, наш лепи, јаки, здрави, бројни сељачки сој. (Све лепо и велико што смо имали у прошлости, дао нам је сељак, па ће тако бити и у будућности. Другачије не може ни да се замисли ствар код једног народа који броји преко 80% сељака! да нас, стога, борбена фраза не гласи, хигијена расе, него: хигијена. села, и свега онога што је у вези са сељаком и са његовим животом. i

Стали смо тиме на једно реално становиште, знамо шта хоћемо, знамо где смо, и сад треба да пођемо даље, па да видимо шта и како треба радити. Хоћемо, пре свега, да нашем сељаку припремимо здравствене животне услове, да му омогућимо да ужива оно што

212