Nova Evropa

извозни артикал, од којега, се 90% извози у Немачку, Белгију, Француску, и Британију. (»Хмељарско друштво« у ЖКалцу улаже много труда да прибави овом нашем важном продукту светски глас, и да га ослободи посредништва чешког и немачког.) Разним врстама сточне хране засејато је 82.000 ћа, док на винограде отпада 25.800. ћа. Виноградарство је најбоље развијено у североисточном делу бивше Штајерске, У птујском и љутомерском котару, где се производи највише квалитетних вина. Вино се пре рата извозило у горњу Штајерску, у Беч, и у Доњу Аустрију; изгубивши ова тржишта, претрпело је наше виноградарство зелике штете. Зато настоје сад наши виноградари да освоје нарочито чешко тржиште, али им у томе конкуришу знатно словачка, мађарска, и талијанска вина; сада закључени контингентни уговор између наше државе и Чешкословачке оправдава наду да ће се стање наше трговине с вином побољшати.

Од остале плодне земље долази на ливаде 354.000 ha, a Ha пашњаке 208.000. Број воћака рачуна се на 4,580.000 комада, од чега отпада на јабу ке половица, затим, 1,000.000 стабала на шљиве, а 893.000 на крушке. За напредак воћарства и вртарства стекла си је великих заслуга воћарска школа у Марибору, која је летос приредила изврено успелу изложбу домаћих продуката. Индустрија за прераЂивањевиконзервирање воћа тек је у зачетку, али има оправдане наде да ће се убрзо развити, те знатно подићи наш извоз.“

Према. најтовијем бројању било је, дне 15. маја 1922, у Оловенији 51.600 коња, 386.700 говеда, 801.000 комада прасица, те 68.000 оваца. У поводу форсираног извожења живе стоке и меса, у прошлој и у овој години, бројно је стање стоке знатно спало. Прворазредне стоке такорећи и нема. Извоз живе стоке имао је штетних последица по неке гране индустрије, нарочито за кожарство. Врло је добро развијено пчеларство, нарочито по Горењеком, и у мариборској околици, где је летос набројано на, 50.000 кошница. Оловеначка пчела био је гласовитси у свету добро познат извозни предмет. И живинарство је у бившој Штајерској, југоисточно од Марибора, добро развијено: статистички је установљено на, 800.000 комада домаће живине. Живинарство је напосе развијено у рогатачкој долини и у мариборској околици, где су и средишта експорта јаја, с модерно уређеним хладионицама, и са базенима за конзервирање јаја у вапну. Одатле св извозило преко 1000 вагома, јаја годишње на све страче света; главне извозне фирме имале су своје подружнице у Швајцарској, Лондону, и у Немачкој.

Налпретку господарства и сточарства у Оловенији сметају много мали поседи, који онемогућују техничко побољшање господарења и увођење радијоналније експлоатације. Од преврата наовамо може се забележити много интензивније неговање свих грана пољопривреде, с видним успвхом, и знатно напредовање стручне економске спреме.

Од целокупне површине Словеније — која износи на. 16.000 квадратних километара — отпада 6.800 квадратних километара, тј. 48%, односно 445% од продуктивне површине, на шуме. Већ је по томе јасно, да је шумарство, а с њим у вези такођер и трговина дрвом и индустрија дрва,

85