Nova Evropa

се могу смјеста развити снимци учињени на циљу у сврху неоспорног констатовања резултата у трчањима. Поједина натјецања, објављивала су се трубама, а резултати мегафонима, и извјешивањем застава оних држава. чији су припадници у дотичној дисциплини побиједили.

»Нјемачки стадијон«, у Груневалду крај Берлина, саграђен је тик пред Рат, и то у сврху одржавања, Олимпијаде године 1916, која је, разумије се, изостала. Овдје су примијењена сва досадашња, искуства, пак оно значи велики напредак у изградњи стадијона. Димензијама надмашује знатно тштокхолмеки, те је дугачак 8300 m, а широк 200 т. Гледалиште може да обухвати 50.000 особа. Око арене води тркалиште за, бицикле, грађено из цемента, 9 та широко, а 666 и једну трећину ш дугачко. Завоји се дижу до четири метра. у висину. Унутар овог тркалишта, тече тркалиште за, тркаче, широко 7 и по т, а дугачко 600 метара. Средину арене заузима, 70 : 110 т велико ногометно игралиште, а преостали сегмент на краћим странама, игралишта, служи разним бацањима и скоковима. Изван тркалишта, утиснут у амфитеатар, смјештен је 100 та дугачак и 22 ш широк базен за пливање. Уређење унутар колосалних трибина, које су изграђене из армираног бетона, одговара у свему најмодернијим захтјевима. Поврх трибина. постављени су огромни кипови атлета. Прилази на поједина мјеста, као и уопће прилази у гледалиште, распоређени су узорно, тако да је и код највећег посјета неокључена свака стиска опћинетва, и у стадијону и пред њим, управо небројених аута, кола, и других прометних средстава, којима долази публика, из Берлина.

У Југославији дакако не можемо помишљати на овако велике уређаје, па ако се још сјетимо на. десетак година унатраг, кад још у дијелој земљи нијесмо имали ниједно спортеко игралиште које би бар донекле одговарало модерним потребама, онда, можемо бити с данашњим стањем задовољни. Прво модерно игралиште у Загребу подигао је »Хашк«, на надбискупском земљишту у Максимиру. Ово игралиште обухвата, у једној половици, игралиште за. ногомет, а у другој је половици, коју од прве дијели покривена, трибина, за, гледаоце, игралиште за тенис. Поједине дисциплине лаке атлетике морају се вјежбати на. ногометном игралишту, јер посебних мјеста, за бацања нема. — Прошле године добио је Загреб и друго модерно игра лиште »Жонкордије«, на Тратинској Цести: од љетос почиње и »Грађански« да гради властито игралиште, Клубови »Пенкала« и »Типографија« имају такођер своја, игралишта,

Највеће и најпотпуније спортско игралиште у нашој држави биће без сумње ново игралиште што га је засновао »Хашк« у Максимирском Перивоју, на властитом земљишту од 10 јутара; оно има да обухвати два ногометна, игралишта, (за, тренинг и за утакмице, посебно), затим мјеста за вјежбања, свију грана, лаке атлетике, десетак игралишта, за тенис, те базен за пливање, који би зими био склизалиште. Цијело би уређење имало бити сасвим модерно, па се надамо да, ће оно након потпуне изградње — изграђиваће се сукцесивно — представљати чедан стадијон, гдје ће се моћи одржавати нацијоналне олимпијаде и друге велике спортске приредбе.

Број спортеких игралишта и њихово стање свуда се сматра, мјерилом за, висину на, којој се спорт једне земље налази, па је магли пораст броја, игралишта у нашој домовини, а, напосе у Загребу, такођер појав који свје-

141