Nova Evropa

Улога берзе у нашој привреди.

Непопуларно је, то признајемо, писати о горњем питању, будући да, се толико говори о штетној улози берзе на привредни живот. Противници берзе могу, међутим, имати аргументе и мњење каково хоће. па ипак нико не може порећи важност чињенице, да су, одмах након слома Аустроугарске Монархије, наше Народно Веће и скуп привредника с њим, упркос множини преважних нацијоналних и политичких проблема, приступили питању оснивања Загребачке Берзе, увиђајући вредност и корист у слободној држави једне слободне привредне институције која долази у додир са интернацијоналним тржиштима. Нема двојбе да ће свака држава, која жели да. стоји у саобраћају с осталим државама, — а поготово ако је, као што је наша држава, великим делом у погледу индустрије упућена на, иноземство —, морати основати оне привредне установе које су интернацијонално признате, те које иноземству, у саобраћају с нама, пружају потребне информације о нашем економском стању, и дају довољну гаранцију за исправност и тачност њихових калкуладија и послова. (О тога гледишта Загребачка, је Берза од неминовне потребе и велике важности за нашу привреду, јер је она окупила у своје коло трговце и банкаре, и упознала их са. трговачким и новчаним најудаљенијим крајевима и државама света. Она множина вести што свакодневно кабелом, брзојавом, и телефоном, стиже к пама са страних тржишта, и од нас онамо одилази, а чији се ефекат испољује' у течајевима нотираним на, берзи, неопходно нам је потребна за тачно регулисање наштих обавеза, на. страни, као и за стабилизацију наше валуте и привреде уопће. Опћенито дакле ваља рећи, да је оснивање Загребачке Берзе била, једна, потреба, након што се наша привреда ослободила, стега, па, је то и Народно Веће одмах увидело.

Загребачка. Берза настала је из секције код 'Трговачког Дома, и настоји непрестано да се дотера и уреди, те осим послова ефектних, девизних, и валутних, негује и робу, особито за оне продукте које 'наша, земља у изобиљу експортира. Дакако, да је спор и тежак посао организовати нове институције овакова замашаја, те нема двојбе, да ће ова, установа у будућности донети још већих користи и држави и привредницима, јер ће утврдити трговину, и уверити иноземетво, да ће се путем берзе оклопљени послови мирно, тачно, и солидно, извршавати. Засад је главни посао са. ефектима, и ту деловање Загребачке Берзе већ сада стоји на замерној висини. У том погледу, Загребачка, је Берза нашу и страну публику упознала, са различитим нашим домаћим вредносним папирима, те је тиме побудила интерес и за саме привредне установе наше домовине, дајући повода да се јавност заинтересује, и да подвргне критици! на, берзи котиране папире, те по томе води бригу и о самим подузећима од којих ти вредносни папири потичу.

Нашој младој привреди требало је особитог импулса, да се након преврата, онако скучена као што је била, подигне, и припреми за нов позив, који ју је чекао у нашем новом државном животу. 'Ту је Берза. ванредно поучно деловала, јер се њезиним посредовањем дошло до спознаје, да су наши палири и наша, подузећа, у већини случајева, солидни и здрави. Берза, је осим тога, сама, дала побуде, да се наши новчани заводи у тако кратко

317