Nova Evropa

Ко

je to u nas tako, papiri za prelaz u američko gradjanstvo, naprimer, staju svega dva-tri dolara, a iste službene overe kao one naše, kod američkih vlasti za njihove podanike, staju samo 25 do 50 centi, i još se u mnogo slučajeva ceo dokumenat daje izradjen i popunjen po istu cenul,.,..

Pa nam je pre mekoliko meseca stidla još i vojna misija. Došao je iz Beograda jedan viši oficir, da nas sve koji smo dorasli do puške i do bojnog koplja regrutuje. I Generalni Konzulat u Njujorku, svojim aktom Br, 22593/23 od 1. decembra 1923, a sa pozivom na naredbu Ministra Vojnog i Mornarice Е. Dj. Br, 30932 od 10. juma 1921, uputio je poziv svima Које је onako od oka odmerio da su »згрозођт«, да зе jave G. potpuКоми ки na pregled i muštru, Ne znam, doduše, je li bilo to u praksi i pre Rata, da se tako šalju pukovnici i potpukovnici u strane zemlje, te da tamo jure djilkoše pod disciplinu; ali je ovo sad svakako zgodna stvar, te bi valjalo da Ministarstvo Vojno pošalje svoje vojne misije i u Hajiti i na Madagaskar, jer je lako moguće da se i tamo nalazi poneka zadrigla junačina za kojim uzdišu srpsko-hrvatsko-slovenačke kasarne.

Ali je, više svega ostalog, prosto jedna milina videti kako se naši konzulati staraju da očuvaju i u tudjini narodne tradicije, : kako bodro paze da ne zaboravimo na »domaću atmosleru« 'kadgod dodjemo u dodir sa njima. Ilustracije radi neka posluži fakat, da vam za dobijanje vize na pasoš kod francuskog konzulata u Njujorku treba tačno 5 do 10 minuta, i to vas košta svega 5 dolara, a viza vam Važi godinu dana. Da se ista takva viza, sa istovetnom kamncelarijskom procedurom, a | samo na 40 dana, dobije kod jugoslovenskog konzulata u Njujorku, treba vam pre svega 15—18 dolara u dotovu, i oko 24 do 48 sati čekanja, ako t. j. ne poznajete lično koga od konzulatskih činovnika.

» || ,. Možete da imate korumpiranu vladu a čisto društvo; možete da imate korumpirano društvo a čistu administraciju, Koje biste izabrali?«

»Nijedno«, — reče Koningzbi: »Ja želim da vidim narod pun vere i vladu punu osećanja dužnosti«,

Srećni Koningzbi! On je mogao u svojoj Engleskoj od pre

sto godina, — u Fngleskoj koja je, prema svima istoričarima, bila tada, iza Vaterloa, u prolaznome stadijumu najveće deZOrganizacije — ipak da bira izmedju one dve alternative, pa i

opet da ne bude zadovoljan. A mi bismo toliko žudeli da možemo videti damas, kod nas, ma samo jedno: čistu administraciju, ili čisto društvo, Мел - York City, februara, 1924, 1. M. Petrović.

384