Nova Evropa

интактности упија она све из вањског свијета силно, и присваја трајно. Зато се, како вели Волф, противу предрасуда усисаним са мајчиним млијеком узалуд боримо. Типично је, да свака и најситнија импресија може у дјечјој души да пронзведе цијелу збрку појмова, све до под старе дане, Напосе то вриједи за импресије у области сексуалног живота. Ту свака импресија буди смјеста цио пожар. То је и појмљиво, јер сексуални нагон сазријева са физичким и моралним развојем, Али је тај нагон нормално фундиран тек онда кад почива у сазрелу тијелу, и у зрелој души, те тад значи мотор који тјера напред, а прије тога је управо разоран, Зато није само злочинство него управо гријех противу природних закона, кад се у дјетињу душу убацује пожар, који млађахно биће није кадро да угаси, нити да му спријечи посљедице, јер му зато недостају и физичка и морална снага, Према томе, дјечју душу ваља чврсто чувати, јер ништа није лакше него завести дијете, Колико се и чини на око немогућим спајање појма дјетета и проституције, ради њихове есенцијалне контрапостираности, то је та појава у данашње поратно доба такорећи на дневном реду. Намјерно не износимо овдје страшне случајеве и појединости, већ пуштамо само да статистика ћудоредног одсјека, редарства у Загребу говори и оптужује (подаци су за посљедње двогодиште): у самоме Загребу је по редарству ухапшено ради скитње и проституције слиједећи број дјеце: године 1923 — укупно 99 дјеце у добу до 14 година (34 женске и 65 мушке), од тога заражено 3 женске дјеце венеријом; у добу од 14 до 16 година 137 дјеце (71 женске, 66 мушке), од тога заражено венеријом 15 женске дјеце, Године 1924, ухапшено је укупно 125 дјеце (40 женске, 85 мушке) у добу до 14 година, од тог једно женско дијете заражено венеријом; у добу од 14—16 година ухапшено је 75 дјеце (57 женске и 18 мушке), од тога 14 женске дјеце заражено венеријом. Дакле у цигле двије године ухапшено је у Загребу 436 дјеце; од тога 202 дјевојчице, од којих је 16% заражено, То је скандал, то је културна срамота; а кад се помисли, да је то тек један град у држави, онда се може мислити, да је то права катастрофа.

Кад би се могла прикупити сва службена статистика Европе од почетка Рата до данас, и кад би се могла надопунити подацима о оним случајевима —- а то је већи број — који се службеној контроли, евиденцији, и поступању, из било којих разлога, измичу, онда би се ова црна статистика са подручја моралне оријентације савременог људског друштва могла и морала пропратити овим ријечима;

Aetas parentum, peior avis, tulit Доба отаца горе од дедовског, донело је: Nos nequiores, mox daturos нас лоше, а ми ћемо да родимо Progeniem vitiosiorem | још горе потомство |!

Љ,. Цимперман..

353