Nova Evropa

Дипломатског Кора, и молим да ме о томе тачно обавијестите.“ Што сам одмах и учинио, писмено.

Примирје није усвојено од непријатеља, Али је једна бригада стигла са Санџачког Фронта, и стављена у борбу. Међутим смо се већ били евакујисали у Подгорицу. Краљ и Влада били су на Крушевцу, гдје је био и пуковник Пешић са госпођом, гости Краља; а Дипломатски Кор у Подгорици, у згради Монопола Дувана.

Посље с неуспјелог покушаја са примирјем, пуковник Пешић поново се обраћа непосредно краљу Николи, са писменим предлогом да се тражи мир од непријатеља (познато његово писмо већ штампано у „Ратнику“, и посље у „Политици“ за 8, јула т, г., од Г. П. Пламенца), Краљ се није одазвао ни том предлогу Г. Пешића,

Послије тога (31. децембра 1915), Г. Обнорски, руски Отправник Послова, саопштио ми је повјерљиво, да би Краљ учинио добро, да позове Дипломатски Кор, који је намјеран да му даде савјет да тражи један частан мир. Саопштио сам горњу поруку руског представника, и Краљ је одмах послао свој аутомобил по стране посланике у Подгорицу. Том разговору на Крушевцу присуствовали су; краљ Никола, представници савезничких Сила, и ја. Након претреса ситуације, представници великих савезничких Сила предложили су Краљу да тражи частан мир од непријатеља, у општем савезничком интересу. Услови тога мира били су; 1) да се непријатељ задржи ондје гдје се тада налазио (Ловћенј, — да не окупира Црну Гору; 2) да се србијанска заостала војсками грађани могу слободно евакујисати са територије Црне Горе; и 3) да Црна Гора остане неутрална до краја Рата.

На тај предлог представника Великих Сила, ја сам изјавио, да је то велика жртва која се од Владе тражи, и да ће Влада на то пристати само под изречним условом; да се то не смије доцније приписати у гријех званичној Црној Гори од стране Савезника. Нато су представници Сила изјавили: да се то никако неће приписати у гријех званичној Црној Гори, јер се чини са њиховим одобрењем и у општем савезничком интересу. Након овог усменог споразума са дипломатама, потврдио сам и писмено, доајену Дипломатског Кора, грофу Салису, горе наведени споразум о условима за тражење мира, То је једино било мјеродавно за краља Николу и за Црногорску Владу да су пристали на тражење часног мира.

Напомињем, да су се Савезници већ раније изјаснили, а дјелом и доказали, да у оним околностима не могу помоћи Црну Гору.

67