Nova Evropa

то што бисте да видите моје слике, јер би то било одвише. Препоручујем Вам се. Микелањоло Буонароти.

X. A Lionardo di Buonarroto Simoni, in Firenze"),

Лијонардо, — .. .. Свештенику реци, да ми више не пише „Michelagčnolo scultore", јер ја сам познат само као | Микелањоло Буонароти; а ако који фирентински граБанин хоће да да начинити коју слику за олтар, нека нађе себи сликара, јер ја нисам нигда био сликар, ни кипар, као неко који од тога прави дућан. Увек сам се чувао за част свог оца и своје браће; ако сам и служио тројицу Папа, било ми је до невоље...

[2, маја 1548,

.... Зато ти ја кажем, ако хоћеш да се ожениш, да не слушаш мене, јер те ја боље не умем да саветујем; само ти кажем једно; да не гледаш на новац, већ на доброту и добар глас.

Ја држим да у Фиренци има много племенитих а сиромашних обитељи, и да би учинио добро дело ако би унишао у њихов род, све кад и не би било мираза; јер онда не би било ни охолости. Ти требаш жену која стоји са тобом, и којој ти можеш да заповедаш, која не тражи да буде у сјају, да похађа све гозбе и сва венчања; јер, гдегод је удварања, ту је лако постати и непоштеном, а поготово ако се нема родитеља. И ником неће служити на част ако рекне, да се чини као да ти хоћеш да постанеш племенит, јер је познато да смо ми стари фирентински грађани и племићи, бар колико и свака друга кућа. Зато препоручи се Богу, и моли га да ти услиши молитву твоју; а мени ће да буде мило када будеш нашао кућу која ће те чинити себе достојним. Пре него што начиниш ново родбинство, извести ме.

[Фебруара, 1549.

XL A Messer Benedetto Varchi,

Месер Бенедето, — Да бисте знали да сам примио Вашу књижицу, као што и јесам, одговорићу нешто на оно што ме питате, иако у незнању. Ја кажем, да ми се сликарство чини

9 Лијонардо, син Буонаротија, нећак Микеланџелов. Њему је Микеланџело писао многа писма, из којих вадимо овде ова два одломка, јер се сва више-мање крећу око истог питања, око женидбе, и око живота Лијонарда, коме Микеланџело шаље своје савете.

276