Nova Evropa

tetom, Parlamenat, izabran bez korupcije i pritiska na birače, žrtvuje nesumnjivo nešto od svoje grube sile; ali bi, kao verniji izraz javnosti, sa više moralnog autoriteta umosio u svest pojedinaca opšte potlrebe i privlačio sebi najsposobnije snage.

Centrališuće dejstvo Parlamenta zapaža se najneposrednije ma formiranju političkih partija, Srpske su partije nesumnjivo prve osetile ovo dejstvo, napuštajući plemenski iront na dva načina: asimilacijom, ili spajamjem, Radikalna Stranka širi se asimilacijom svih plemena na temelju radikalizma, dok je Demokratska Stranka preuzela put spajanja u borbi za demokratiju. Radićeva Stranka prelazi u Slovenačku, zalazi medju Bunjevce i Nemce, i malo vrši partijsku asimilaciju na seljačkom programu, A Pučka Stranka prelazi u hrvatske krajeve, i tu vrši asimilaciju svojim Klerikalizmom. Duh sporazuma lebdi nad svima strankama, kao nužna Копzekvenca unitarnog parlamentarizma, izuzeV nekoliko manjih nacijonalističkih grupa, A preko partija se, u ime Kralja i Parlamenta, duh sporazuma i jedinstva prenosi i u široke slojeve naroda, Na taj je način politika sporazuma po formi partijska, dok u suštini ima vrednost samo kao političko-plemenska, a po dejstvu je uvek političko-nacijonalna, odnosno jugoslovemska, Parlamentarizam razvija javnu svest u narodu; a budući da je Parlamenat zajednički i opšti, to je neminovno da se i ova svest razvija u opšte-nacijonalno javno mnjenje, Ukoliko autoritet Parlamenta raste, utoliko je veća kontrola nad njim Opštega Mnjenja, A па neprekidnoj zavisnosti Parlamenta od kompaktne javnosti zasniva se prava demokratija, Deviza je: kroz Parlamemat ka opštem javnom mnjenju, a sa nmacijomalnim mnjenjem u ig kinu ku адеmokratiju! Bez primene Ustava i doslednog parlamentatizma ne može se razviti naša macija, i prema tome ne može biti ni uslova za pravu demokratiju. Zbog toga federalisti rade nesvesno, za reakciju unutri, a. slabe narodnu odbranu spolja. Što šira khualturna federacija, što uži politički unita.

izam! a a Alebsandar Donkhović.

Свршетак Рата у Бугарској.

Лето године 1918 затекло је Бугарску при крају њене снаге, у стању потпуне исцрпености, Још од времена бојева под Једреном и на Чаталџи стајали су очеви и синови под оружјем. Рат су започели у савезу са Србима, а онда су, раскинувши савез, огрезли у крви и борби противу Срба. Кад

46 |