Nova Evropa

И затим:

„Драги Аписе,

„Јутрос рано послали смо депешу коју смо целу ноћ шифрирали...“ (писмо Милутина Лазаревића Апису од 21. У. 1914). Оптужница у Солуну каже даље:

„По прочитању писма суд тражи објашњење од оптуженога по овој ствари, нашто пуковник Лазаревић изјављује : да је Драгутину Димитријевићу писао да му шаље копију депеше у случају да ондашњи Министар Војни Г. пуковник Душан Стефановић буде сакрио оригинал, једино зато што му је осуђени Димитријевић усмено поручио, да је Војвода Путник тражио да му се депеша пошаље у копији, јер је мислио да може наступити могућност да оригиналну депешу Министар Војни не покаже, па је он (оптужени), у уверењу да ће копија отићи у руке Војводи Путнику, послао копију Драгутину Димитријевићу".")

Када је Војвода Путник добио тачна обавештења, и када је сазнао да је дошла протестна депеша и Манистру Војном, " тадашњем члану Владе који је. несумњиво, о томе обавестио Владу, уложио је и он протест.

Оваква акција Војводе Путника узбунила је Владу, која није могла схватити да ће и он стати на страну официра, сматрајући да бивши члан радикалног Главног Одбора, из времена када је вођена борба против режима Обреновића, мора бити увек солидаран са својим „партијским и политичким пријатељима“, чак и онда кад ти пријатељи истављају партијске интересе изнад државних, И да би га одстранили од ове акције шаљу му они свога емисара, који је имао да га убеди у неоправданост његова поступка, Тај радикалски _емисар дошао је са тачно издатим писменим инструкцијама са којима у руци је требало да се разговара са Војводом Путником. Цедуљица је била и на суду у Солуну. Текст ове поцепане цедуљице, како је са стране писана, ово је:

„Војводи рећи:

„1) Је ли могуће: да Ви радите са Црном Руком7 Шевероватно је, да он то велико име прља са дружбом са људима који су прљави и хоће да (он поправи 2)...

„2) Војвода треба да је ван политике док не свршимо посла.

„3) Његову апанажу оставити за доцчије.

44) Да је знао не би ..... (поцепано).

#5) Кад уђе политика у војску онда је пропала.

+6) Војска треба да је ван политике,“

Примедбе Војводе Путника на цедуљици;

„Осим овога, Г. Панта ми је говорио: да се не примим за в, Министра, да мени није место уз Давидовића и Драшковића, да ћу гратификацију до-

*) „Тајна Превратна Организација“, стр. 596.

10