Nova Evropa

svoje članke kablom, da bi bio sasvim »up to date«; ali mu se

svakako mora zasad priznati rekord brzine u novinarskom +

publicističkom obaveštavanju američke javnosti o evropskim, i specijalno balkanskim, prilikama,

Ovo naravno ne znači, da se mi slažemo sa načinom na koji G. Fiš Armstrong obaveštava svoje sunarodnike, i publiku koja čita engleski, o Balkanu, i posebice o Jugoslaviji, i da smatramo njedove izvore uvek čistima i besprikornima; ali se u to, iz pojmljivih razlog4, nećemo ovde upuštati, Biće drugih, koji će na stvari Sledati drukče, pa o njima i pisati na drugi način, Glavno je, da se počelo gledati i na nas i pisati i o nama, u Americi, pa s «оба gledišta vredi naročito zabeležiti pojavu članaka i knjiga ovoš našeš američkog prijatelja.

— Cc —

Белешка.

Југословенска Уметничка Изложба у Лондону.

(Оно што смо наговестили пре месец дана, поводом нзвештаја о оснивању Британског Друштва у Југославији (види „Нову Европу“ од 11. новембра), о Изложби Савремене Југословенске Изложбе у Лондону, почиње добијати конкретне облике, Југословенско Друштво у Лондону, које је прошле и ове године било главни приређивач успеле Изложбе Британске Савремене Уметности у Југославији, која нам је још свима у сећању, предузело је, у сарадњи са новооснованим Друштвом Британских Пријатеља у Југославији и југословенским уметницима, да приреди оваку југословенску изложбу на пролеће 1930, па је у ту сврху осигурало већ и најзгодније просторије У једном делу лондонске Народне Галерије — Таге 6 аПегу =, где је сад смештена модерна галерија. То је дакле најбоље место које се уопште може имати у Лондону, а Одбор Галерије (Воага ој Ттизђеез) уступиће га нашим уметницима под најповољнијим условима, тако да ће ово бити јединствена прилика за нашу уметност да се покаже пред великим светом, а за наше уметнике — којих данас имамо и велик броји врло добрих — да освоје себи широку пијацу за своје радове.

У изгледу је, да ова Изложба пође и даље, у друге веће британске градове. А ради се и на томе, да би за време трајања ове Изложбе могло поћи у Лондон више наших уметника, ради удешавања саме Изложбе и упознавања са својим британским друговима. Држимо да би ово била згодна прилика и за организовање једног заједничког излета у Лондон већега броја наших интелектуалаца и. привредника, — би ли ново Британско Друштво могло узети иницијативу за такав један излет

Југословена у Британско Царство7...

392