Nova Evropa

S obzirom na ovo što smo dovde rekli, jasno je da се бгаdovi po dalmatinskim otocima, u pogledu trgovine i obrta, nalaze u krizi, Ta bi kriza bila kudikamo veća, kad se u svim tim gradovima ne bi opazio jači promet stranaca, Neki бгаdovi uspeli su čak da prometom stranaca naknade sve svoje izgubljene privredne pozicije, pa da udju, možda, u jednu novu – eru napretka i blagostanja, I odista, kad se promoire sve mogućnosti i uzmu u obzir sve činjenice, dolazi se do zaključka, da naši gradovi po otocima Dalmacije svoj privredni napredak i svoje opšte blagostanje mogu ponovo naći jedino u intenzivnom prometu stranaca, Preduveta za taj promet ima mnogo, jer svi ti naši gradovi leže Seografski vanredno povoljno i imaju odličnu klimu, nesamo za letnu sezonu nedo i za proletno-jesensku, pa čak i za zimsku. Pored toga, imaju oni i istorijskih tradicija i umetničkih atrakcija, što sve povoljno deluje na strance, Jedino što još nemaju, ili nemaju u dovoljnoj meri, to je odgovarajući konfor, odnosno dovoljan broj dobrih hotela, pitku vodu, i t. d..

Od prometa stranaca nemaju koristi samo oni koji imaju hotele i kavane, već takoreći svi stanovnici bliže i dalje okolice. Budući da u svim tim gradovima ima dosta privatnih kuća koje su dobro uredjene, njihovi vlasnici iznajmljuju preko sezone jednu sobu ili više soba, i time se izdržavaju često preko čitave godine, Za Jedan deo ribar4, danas je prevoz stranaca čamcima, i izleti po moru, Slavnije i unosnije sredstvo nego samo ribarenje. A i za čistog ribara intenzivan promet stranaca znači mnogo, jer sada ulovljenu ribu bolje i skuplje prodaje.

Stalan i snažan promet sfranaca delovaće povoljno i ma podizanje same poljoprivrede, Umesto vinogradarstva i maslinarstva, koji su u krizi, stanovnici u blizini gradova, a i u samim gradovima, baciće se na intenzivnije vrtarstvo i voćarstvo. Neki gradovi na Primorju došli su već do vodovoda, i to baš iz potrebe prometa stranaca; i iz istih razloga, u tim gradovima, zasjalo je i električno svetlo. Može se stođa mirne duše reći, da čitavo naše Primorje svoju privrednu obnovu očekuje od intenzivnog prometa stranaca. To vredi u prvom redu za gradove po otocima i za njihovu okolinu. Korčula sa Pelješcem, Hvar, i Rab, imaju sve uslove da se razviju u velike centre svetskog prometa stranaca. Ali ne freba ni za časak gubiti s vida, da strancu treba nešto pružiti, i lo nesamo prirodne Кгазоје! Centralno pitanje postaje, s toga gledišta, podizanje hotela, i u nekim mestima — pitanje bolje opskrbe vodom. Treba naći načina da se namaknu sredstva za moderne hotele sa savremenim konforom. Kad se to postigne, ovi naši gradovi oživeće novim životom, ı poslaće jaki privredni centri, |

OR SO a a Ne.

Dr, Гоо Већт.

444