Nova Evropa

dakle neka vrsta kompenzacijonih poslova. Na taj smo način mi, za poslednjih nekoliko godimA4, nabavili znatne količine železničkog materijala u Poljskoj, a u isti mah tamo plasirali viškove naše produkcije duvana, I nove dizalice u splitskoj laci nabavljene su u Poljskoj za naš duvan, Inače mi železnički i slični materijal dobavljamo zasad iz Nemačke, na račun reparacija, Drukče stoji stvar s ugljenom i koksom i parafinom. Tu postoji slobodna izmena dobara. Za jedan deo naše države onaj koji leži na Dunavu, u prvom redu za sam Beograd, nabavka ugljena visoke Кајопспе vrednosti danas najbolje konvenira iz poljske Šleske, Transport se vrši železnicom do češkoslovačke luke Komorana na Dunavu, a dalje šlepovima; Komoran je postao važna luka za pretovarivanje poljskošleskog ugljena i koksa, Inače, primorski i zapadni krajevi naše države dobijaju zasad kvalitetni ugalj i koks iz Engleske.

U pitanju izvoza agrarnih produkata idemo mi danas ruka o ruku sa Poljskom i ostalim agrarnim državama Istočne i Južne Evrope, Naravno, samo ukoliko se tiče držanja prema državama koje uvoze žitarice, Na tom polju može doći, i treba da dodje, i do uže kolaboracije izmedju obe naše države, Mi bismo mogli povlačiti i veće količine železa i železnog materijala iz Poljske, ako bi ona za kompenzaciju povlačila i druge naše adrarne produkte pored duvana, ukoliko Poljska i sama ne nastupa kao izvoznik bilo žitarica bilo stoke,

Na jednom je polju došlo već sada do intenzivnije privredne veze izmedju nas ı Poljaka: kod podizanja naše рогафле tekstilne industrije u znatnoj meri učestvuje poljski kapital, Mnoge tekstine tvornice, naročito iz Lodza (koje su usled gubitka ruskog tržišta bile primorane da obustave ili znatno reduciraju svoje poslovanje), preselile su se u Jugoslaviju, i to najviše u Žagreb i okolicu, Tu danas postoji čitava kolonija poljskih tekstilaca, bilo poduzetnika bilo tekstilnih majstora. Za naglo dizanje naše poratne tekstine industrije imamo dobrim delom da zahvalimo poljskim tekstilnim industrijalcima, koji su svoje radionice preneli k nama, Pretežni deo tih tekstilnih industrijalaca, koji su došli iz Poljske i vezali se svojim tvornicama za naše krajeve, s vremenom бе se aklimatizovati i nacijonalizovati, kako Je to bivalo i biva u sličnim prilikama i u drugim državama. Inače, o jačoj izmeni kapitala medju nama, o plasiranju našeS kapitala u Poljskoj ili obratno, zasada naravno nema izgleda budući da smo i jedni i drugi u pogledu kapitala upućeni na zapadne narode Evrope i Severne Amerike.

Pored onog što već postoji, i šlo će,se s vremenom i s dobrom voljom moći razviti, možu još osobito intenzivnije kulturne i političke veze znatno doprineti stvaranju intenzivnijih privrednih odnosa, što se može samo najiskrenije želeti i preporučiti, Dr. 7. Belin.

203