Nova Evropa

ova Evropa

Knjiga XXIV. Broj 4. 26. oktobra, 1931

„Данашњи видици Европе".

У београдској »Политици« од 10. септембра изашао је, под горњим насловом, чланак познатог француског публицисте и новинара Г. Жила Соервена, који нам даје повода за следећа расматрања.

Чланак Г. Соервена пун је оправданог песимизма. Он нам у уводу каже, да цео свет данас преживљује једну од најтрагичнијих перијода расула која се може замислити; а завршује чланак тиме, да такву болест, од које пати данас цео свет, могу излечити само драстични лекови крупних привредних фактора, који спремају ратове и револуције. Нажалост, изгледа да Г. Соервен има потпуно право и у уводу и на свршетку свога чланка. Оно што предстоји свима нама Европљанима, ако допустимо да све иде од зла на горе, то би могла описати довољно црним речима и страшним сликама само рука неког у песимизму савршеног уметника.

Једино мислим, да Г. Соервен поставља дијагнозу ове страшне болести од које данас пати свет на темељу једне застареле и истрошене привредно-политичке медицинске теорије, у чију тачност данас ниједан прави интелектуалац више не може да верује. Он например каже, да је »идеја неке интеревропске царинске уније засада још једна неостварљива утопија...« Али, зашто је неостварљива» — Не да би било стварних техничких препрека за остварење такове уније, која би могла — у вези са другим привредним реформама — да донесе благостање свима, него је она неостварљива из јединог разлога, што нацијонални живот европских народа, поред свих наших лепих прича о некој високој европској култури и цивилизацији, стоји још увек на истој основици на којој је био нацијонални живот рецимо Индијанаца Северне Америке у претпрошлом веку, и што се наша славна европска култура поново спрема да још теже поткује смртоносне ратне чизме. Има право Г. Соервен, несметана међународна сарадња, потребна за остварење царинске

уније, засада је заиста неостварљива, — док овако стоје ствари.

169