Nova Evropa

tobožnje naučne rezultate do kojih su došli neki šovinistički nemački profesori, medju kojima naročito — na početku XX veka — talentovani ali neskrupulozni Voltman (Моталпа), sa svojim glavnim delima: »Die Germanen und die Renaissance m Ttalien« (1905) i »Die Germanen in Frankreich« (1907).

Evo, ukratko, Voltmanove teorije, koja je u predratnoj Nemačkoj doživela kolosalan uspeh, te mnogo doprinela razvitku prusko-nemačkog borbenog šovinizma. U savremenoj Evropi, prema njemu, postoje tri osnovne rase: 1) severna, ili germanska, 2) mediteranska, na jugu Evrope, i 3) alpijska, u koju spadaju Kelti, Sloveni, i Litavci, Od ove tri rase, on smatra sposobnom za kulturu i napredak samo prvu, koja predstavlja i u fizičkom ı u duhovnom pogledu najsavršeniji tip čoveka-pokretača i stvaraoca. Ona je stvorila sve velike kulture Prednje Azije, kao i klasične i današnju evropsku kulturu, koja bi se — stvarno — morala i nazivati germanskom kulturom, Ostale rase su u stanju da se stave u kulturni pokret samo ukoliko u njima ima plemenitoga germansko-arijevskog elementa, kojemu i služe kao supstrat, Uloča dakle tih rasa u istoriji Jeste ona koju je čuveni nemački istoričar Momzen namenjivao samo Slovenima: da budu gnojem za plemenitu germansku zemlju i biljku... Ovu svoju tezu dokazuje Voliman na veoma lak i Jednostavan način. Odredivši površno i samovoljno osobine germanskoga rasnoga tipa: dugačku lobanju, usko i visoko lice, visok rast, svetlu kosu, plave ili sive oči, i ružičasto-beo ten kože, on ubraja u severnu rasu, nimalo nevodeći računa o prirodnim kolebanjima u okviru iste rase, osim pravih Germana, i sve velikane Italije i Francuske kod kojih se može pronaći ma i jedna samo od tih tobožnjih germanskih osobin4, Dosta mu Je da čovek ima plave oči, ili svetlu kosu, ili duguljasto lice, ili tek malo belju kožu, pa da ga proglasi Germanom. Take su kod Voltmana postali Germanima Dante, Petrarka, Taso, Leonardo da Vinči, Mikelangjelo, Rafael, Kavaur, Garibaldi, Macini, Dekart, Volter, Rus6, Molijer, Kornej, Lavoazije, Laplas, V, Igo, Renan, Berlioz, Robespjer, pa čak i Napoleon! Na ovako jeftin način, broj velikih Сегтапа јако зе umnožio, germanska kultura dobila je veličanstveniji polet i mnogo zamašniji opse8, a prosečni Nemac mogućnost da tretira sa nipodaštavanjem i preziranjem sve ostale narode, Ono što danas hitlerovci propovedaju o preimućstvima nemačke rase, i stav koji su zauzeli prema Jevrejima, Slovenima, i Francuzima, nije drugo do Voltmanove ideje, koje su prodrle na pijacu i postale svojinom i pokretačem ulične svetine.

Medjutim, baš ova severna rasa, koju nemački šovinisti drže za najčišću predstavnicu nemačkoga tipa, kako izgleda, nema prava na ime arijevsko i ne može se smatrati naročito plemenitom po svome poreklu, Naime, 1930 godine, ruski antropolog S. Rogozin izdao je mali ali veoma interesantan rad o p o-

233