Nova Evropa

peraške — bilo ih je po jednoj verziji dvanaestorica, medju kojima i oni što su po državnim vlastima. bili udareni izgonom, ne bi li se junačkim gestom izgona riješili, — hineći prosjaka dobije pristup do Paše, da ба obećanjem visoke otkupnine zavara, pa do robinjica, i s njima sve ugovori za izlaz. Kad se noć spusti, udje četa, razumije se podmitivši stražare, kako je već rečemo, oslobode robinjice, izadju, pa na blato (Skadarsko Jezero), Tu se prevezu skadarskim čamcima na drugu Stranu, pa ртеко Crmnice na Paštroviće, Kad se sjutradan Paša јади dosjetio, izašalje potjeru. Na paštrovskoj dranici dostignu Peraštane Turci. Ali Paštrovićani pomognu Peraštane, pa ovi potisnu Turke i srećno prispiju u Perast, Predaja spominje harambašu Lazarevića kao vodju skadarske ekspedicije, Oslobodjene žene zakloniše u kulu Martinovićevu na pjaci {tik uz samu Općinu). Paša prosvjedova, a mletačke vlasti uzalud potražiše oslobodjenme robinjice, Peraštani ni mukaet, Pače se od sudionik4 oni kažnjeni izgonom domogoše šutke oprosta. — Bilo je to mjeseca svibnja, kad se žeme nadjoše u Perastu na sigurnu, Ali žene iz Grilovičine pratnje prispješe u Perast u bijednu stanju, osobito jedna pred porodjaj.

Općina zamoli svog tadašnjeg kapetana, Vicka Smeću, i Камата. Iva Bronzu u Mlecima, da od Tripa Burovića i kap. Grgura Bronze utjeraju Grilov novac, da se tako podmiri dug učinjen za Grilovičino oslobodjenje. Grilova se udova Garofalija obaveže na 23. lipnja, da će od kapetanovih егекаја, pohranjenih u Bronze i Burovića, vratiti Općini 350 mletačkih cekm4, datih |doj u njezinim potrebama, Bronza je od toša dao Općini 48 ceRina, Garofalija je dug od 300 zlatnih cekina podmirila Općini godine 1748.

Peraštani se nadijoše na divnu čudu, kad Paša prosvjedova, a opći providur Jakov Boldi naredi da se Grilovica sa svojom pratnjom stavi na mjegovo raspoloženje pod pasku u Kotoru, kao zalog do konačne odluke, Taj nalog dade Opći Providur, kad stiže u Boku, a ujedno izda i drugi, da se pulaka Krilovićeva sa ladjama svoje pratnje doveze pod Kotor na nješovo raspoloženje, Ovo se i učini s brodom, ali Peraštani nagovore Providura da Grilovicu ostavi u Perastu pod istim uslovima. Grilovica je u Perastu još poltkraj lipnja. Na 10. lipnja providur Jakov Boldi predlaže peraškoj Općini, da kapetan Zorzi (Gjuro) Gradiška — već spomenuti, koji je ono bio uhvatio petericu Ulcinjana i pridržao ih na svome brodu, dok su mletačke vlasti najstrože zabranile, da im se ne nanese kakva krivica, — 1 Tripo Matković, ne preduzmu nikakva koraka protiv Turaka, te da za to polože jamčevinu ili oni sami ili Općina na ime cijeloga mjesta. Ova dvojica imahu ugovor za prevoz тође за страгза #босет Нада Низетот. Kasnije je Boldha zabranio

170