Nova Evropa

Пољаком побјегао у Београд). Лазар Ђукић путовао је и у друге градове гдје постоје средње школе, тако прије света у Мостар и Бања Луку. Он је ту направио везе са средњошколцима и давао им потицаја за оснивање сличних организација, какове су већ постојале у сарајевским средњим школама.

Најтачније су испитане, те познате до у појединости потајне организације у сарајевским средњим школама. Повод за оснивање ових далекосежних организација дао је Ј. Ендлихер из Љубљане, гимназијални екстернист и предсједник т. зв. »Југословенског ђачког феријалног савеза« (који се налази у затвору код ц. и кр. зем. суд у Љубљани). Он је путовао по Босни под изликом да скупља претплатнике за Књижевне новости« а у ствари да ступи у везу с омладином ради потајног удруживања. На темељу разних исказа установљено је, да је Ендлихер био у Сарајеву још прије Пјанићева ПШроцеса, и да се ту задржавао више дана, те се састајао и договарао са каснијим одушевљеним вођама потајног удружења. Тајно удружење у Сарајеву, међу средњошколцима, имало је сљедећу организацију: у свакој средњој школи изабран је један одбор, чија је задаћа била, да прикупља чланове, да друговима протумачи главну сврху удружења, а то је културно уједињење Хрвата и Срба, те да сабире прилоге.

На овом мјесту треба истакнути нарочиту околност, која је произашла из проучавања односног актовног материјала. Из великог броја исказа произилази, да су вође потајних удружења изјављивали већини својих другова, да је сврха организације удруживање Хрвата и Срба накултурном пољу; док су многима затајени прави коначни циљеви, које су поједини преслушани чланови без околишења признали, а који су с временом попримали револуцијонаран анархистички (као у тузланској гимназији) и антидинастички карактер.

Над појединим одборима стајао је Средишњи Одбор, у који би поједини одбори слали из своје средине заступнике. Задаћа Средишњег Одбора била је надзирати рад појединих одбора, одржавати њихов међусобни додир, и унапређивати га, те подузимати иницијативу у различитим друштвеним питањима. Уз Средишњи Одбор предвиђен је за касније један Врховни Суд, који је имао да расправља и одлучује о сукобима и неспоразумима међу друштвеним члановима. У Ca рајеву су били чланови Одбора: на Препарандији: Виктор Рупчић, Лаза р Ђукић, Садулах Никшић, Владо Самарџић, и Јосип Дујловић (потоњи је отклонио избор, па је умјесто њега изабран други); на Трговачкој Академији: Перо Ђенеро, Радослав С емиз, Максим Протић (касније га је замијенио Иван Крањчевић), Мирослав Куси Момчило Мичетановић. Из списа није било могуће установити чланове одбора потајног удружења на Вишој Гимназији и Реалци; али нема сумње да су и у тим школама постојала слична удружења. Средишњем Одбору припадали су: од Препарандије: Лаз ар Ђукић, и Вихтор Рупчић; од Трговачке Академије: МиркоКуси Максим Протић; из Горње Гимназије: Марко Перин и Ђуро Бањац; из Реалке: Хамд ија Никшић. — Врховни Суд сачињавали су гимназијалци ђаци: Васо Чубриловић, Рихард Кузмић, и неки поближе непознати Шефер. Поједини одбори сара јевске потајне организације

209