Nova Evropa

Drago izdanje.

Umetnički pregled.

Leonardo da Vinči, učenik iskustva.

»Učenikom iskustva« nazivao je Leonardo sam sebe: a jedna od njegovih poznatih izrek4 glasi: teško učeniku koji ne nadmaši svog učitelja. Njegovo vlastito delo, tako obimno i raznovrsno, najbolje pokazuje, koliko je ljudsko znanje nesavršeno i gde se čovek — na putu progresa — danas nalazi. To je ujedno i najdublji nauk koji se daje izvući iz publikacija i studija nakon četiristotineidvadeset godin4 od smrti ovoga velikog umetnika i čoveka, pouzdano jednog od najdarovitijih i najiskusnijih koji su ikada živeli. Naročito su tri stvari, u ovaj čas, na koje bismo da skrenemo pažnju onih naših čitalaca koje interesuje ličnost Leonarda da Vinčija, a koje bi im mogle pomoći da ragumeju ртауова Leonarda: 1) velika izložba njegovih deli u Milanu; 2) zapisnici i beleške Leonarda, kako ih je izdao nedavno (na engleskom) Edvard Makerdi (Mace Curdy) u dve sveske; i 3) biografija Leonarda da Vinčija, koju je napisala Poljakinja Antonija Valentin (postoje i prevodi na engleski i francuski).

Izložba u Milanu (»Mostra di Leonardo da Vinci e delle invenzioni italiane«) otvorena je 9. maja i na njoj se mogu videti gotovo svi umetnički radovi Leonardovi, uza sve ostalo što je zaostalo od njega i što je u vezi s njim. Izložba će biti otvorena više mesec4; a generalni sekretar Izložbe je Nikodemi (Ciorgio Nicodemi), poznati organizator ovakih priredaba.

Zapisnici i beleške Leonarda (»T he Notebooksof Leonardo da Vinci«) prikupio je i sredio, i izdao na engleskom (kod Reynal & Hitchcock, u Londonu) u dve sveske (200 strand), sa predgovorom, Edward Mac Curdy. To je dosad najpotpunija zbirka Leonardovih spisa i napisa, čijem je prikupljanju i proučavanju Makerdi posvetio veći deo svoga života i rada, tako da u njoj imamo danas najautentičniji izvor та ву što se odnosi na Leonarda i njegovo delo, a što je dosad bilo razasuto na sto strana.

Odlična dopuna ovoj zbirci Leonardovih vlastitih misli i reči, tako pažljivo prikupljenim i izloženim, nalazi se u knjizi Antonije Valentin: »Leonardo da Vinci: tragično traganje za savršenstvom«, koja daje verovalno dosad najbolju ı najpotpuniju monografiju. o univerzalnom geniju kakav je bio Leonardo.

|

250