Nova Evropa

»Црног Кабинета«, те који је он власторучно и потписао. Г. Тришићу се чини, да на примерку Г. Пфефера нема свршетка, будући да овај каже, да га је добио »без датума и броја«, и — мало даље — говори о »саставља чу тога извештаја«, док је из Коласова примерка (код Г. Кршића) очигледно, да је овај извештај саставила комисија од шест чиновника Земаљске Владе, јер су га они сви потписали скупа с Коласом, а испред потписа ставили датум (21. августа 1914 на главном извештају, и 25. августа 1914 на додатку о требињској организацији). Међу потписницима су и два Србина: Др. Манојлови ћ, и Летица (вероватно Министар Финансија у бившој Стојадиновићевој Влади, јер је он тада био чиновник у Сарајеву); остала четворица су: Др. Келман, Сиг. Пордес, Х. Давид, и Др. Лауфер.

Г. Тришић је преписао (за своју архиву) свршетак овог документа, па је један примерак свога преписа послао и нама, с мишљењем »да би што требало објавити и од предлога комисије«. Наиме, у том Коласову примерку овог извештаја, иза списка имена »сарајевских ђака, који се налазе у казнено-судском притвору, те у полицијским притворима и код разних котарских уреда« (који списак с именима има и Пфеферов примерак, али смо га ми у »Новој Европи« само споменули, на страни 215, без навођења имена), следују предлози Комисије (»Ев ша beanitragt«), у осам тачака (на три типкане странице), којих предлога у Пфеферову примерку нема, баш као ни завршетка с потписима; а има и са стране, на маргинама, оловком писане кратке напомене, које потичу вероватно од самога Коласа.

П р ви предлог Комисије садржи препоруку, да се »сва акта која се односе на тајне ђачке организације у Сарајеву уступе тамошњем Државном Тужиоштву, које је већ отпочело с прогонима средњошколаца-завереника«. У другом предлогу износи се мишљење, да би се Окружном Суду у Тузли поверила истрага у предмету свих ђачких тајних организација, и то на средњим школама у Сарајеву, на вишој Тузланској Гимназији, и на Вишој Реалци у Бањој Луци. — Код првог предлога, на маргини, пише »Ја« (»да«); код другог — »Меш« (»не«), дакле се не усваја, а затим одмах »Зтаазапуга ће ејпуегађапдеп« (т. ј. да су и државни тужиоци сагласни да се не усваја предлог). — Предлог тре ћи одређује, шта би се имало радити са средњошколцима који се налазе у полицијском притвору »овдашњих области«; а онда говори

270