Nova Evropa

lovu, u Crnome Lugu, i tu je sahranjen. U porodici је postojalo verovanje, a to verovanje se održalo i do damas, da je ubijen od austrijskog predstojnika, sreskog načelnika, i to namerno. Njegova žena Stana rodila je sedmero dece; šest sinova: Iliju, Petra, Stojana, Marka, Milana, i Obrada: i jednu ćerku, Devu (posle Milana).

Baba Stana bila je rodom iz velike i poznate porodice K e sićad, kojih i danas ima vrlo mmogo, celo jedno selo. Ona je bila srednjeg rasta, zdrava, mirne naravi, kao i Gavrilov otac Petar. Živela je preko šezdesetipet godina, a umrla je pošto je provela dvadeset godina s mnogom decom kao udovica. Najstariji Joj sin Ilija bio je kao ustaša m Crnim Potocima i za svoje zasluge odlikovan od Kralja Petra, svog ustaničkog vodje. Drugi sin Jove ı Stane, Petar, od milošte nazvan »Pćpo«, otac Gavrilov, rodio se 1851. Mladji brat mu Marko umro je još kao momak, pošto se vcatio iz vojske kući, a najmladji Obrad od pet дофта. Пеха зе udala u Bilbije,i njezin sin Petar bio je jedan od istaknutih omladinaca u revolucijonamoj borbi predratne omladine u Bosni i Hercegovini i za svoj rad osudjen je u iBamjalučkom Procesu na smrt; pomilovan, on je do kraja Rata ostao u zloglasnoj zeničkoj tammici, i prošle (1938) godine poginuo je od jednog manijaka u Beogradu (u poznatoj tragediji ma Žželemičkoj stanici), Dedova sestra Milica udala se za Simu Arežinu, a Stoja za Stojana Kubota, kojega su ubili meki razbojnici, a sinovi mu bili po snazi pravi divovi. Dedov brat Tode, kao i ded, učestvovao je u ustanku u Crnim Potocima, ali su ga Turci uhvatili i doveli na Grab, pa mu onda život poklonili. On je ostavio za sobom sina Nikolu i pet kćeri: Dostu, Jelicu, 'Milicu, Stanu, i Mariju — »Ticu«. Od Nikole je ostalo manje potomstvo: iri sina (Vukosav, Miljkan, a Nikola) i kćer Milka. Očev brat Ilija imao je troje dece (Persu, Bogdana, i Olgu); Milan, sedmero (iKostu, Lazara, Andjelka, Bogdana, Dušana, Jovu, i Dragicu); a Stojan, troje (Danila, Marka, i Jelu), i od mjih potiče brojno potomstvo.

S roditeljima Gavrila Principa priroda ie učinila velik izuzetak, i to s majkom više nego s ocem. Marija, njegova majka, od milošte nazvana »Nana«, savršen je obrazac maše rasne žene. Ona je iz porodice Mićića, a rodila se 1864 godine. Njenu ocu bilo je ime “Vaso, a vodio je poreklo od starog plemena Bilbija. (Zna se da su bila dva stara brata Bilbije: jedam se zvao Bićo, a drugi Mićo; Mićo se doselio u sadašnje malo selo Obljaj, i po mjemu su njegovi potomci prozvani Mićići, pa se i danas tako zovu, a Bićo je

331