Nova Evropa

rata. Svijet biva varan, ali bar zna, od koga i zbog čega. Austrija će vjerovati još i onda kad ne bude više bilo nijednog varalice, — ona će prevariti sama sebe. Cook obilazi svijetom; ali je on bar otkrio, da postoji Sjeverni Pol; mi smo dopustili da nam otkriju jednu veleizdaju koje uopće nema.

Ali smo pritome saznali, u koje se udaljene kutove ove otadžbine kultura dršćući zavukla. Ona živi ondje gdje živi u strahu od konfidenata. Ne ovdje, gdje konfidenti žive u strahu od kulture. Saznali smo, gdje se nalazi Balkan. Austrija je zemlja u kojoj se ne povlače konzekvencije: neka pripazi, da ne bi ove bile povučene protiv Austrije!...

Ovo je pisano prije trideset i više Sodin4. Austrija, kojoj je Kraus već 1908 godine bio doviknuo, neka — anektirajući Bosnu — pripazi, da Bosna ne bi anektirala nju, bila je tada, na oko, u naponu svoje snage. A neumoljivi i neustrašivi antibečanin Kraus, čovjek kome je politika bila i strana i mrska, vidio je, »nepatrijotskim« očima samočovjeka, što će da dodje. On je u oktobru 1908 pisao, što se šest godina kasnije obistinilo: da Njemačkom prolazi jedan apokaliptički jahač, čiji brci sežu od izlaska do zalaska sunca i od juga prema sjeveru: »I jahaču će biti data moć, da zemlji uzme mir, i da se medjusobom zadave ...«

Krausova satira nije osnovana na dokumentima; ali je ona, kao »document humain«, viša istina. Kao Maks Nordau, i on je ukazao na problematičnost naučne istorijografije. 1 jedna istinska istorija budućih dana, neuvodničarska i »nepatrijotska«, dobro će uraditi da se posluži zapažanjima i analizom velikih satiričar4 poput Krausa, čije su prividne nepravičnosti u stvari pravičnije od onih za koje arhivi predstavljaju Jedini izvor istine.

Dr. Aleksandar Lich.

Исправак. У прошлом броју »Нове Европе« (за фебруар и март), у чланку »Први ђачки покрети у Мостару« треба исправити: на страни 77, девети ред одоздо: Радовићев (место: Радуловићев); и на страни 80, деветнаести ред одозго: страна (место: струка).

Уредништво.

120