Nova Evropa

A iz navedenog pregleda se najbolje vidi, koliko smo daleko » od tog! Nemamo nigdje sakupljen ni potpun pregled svih imanja: zgradd, fabrik4, instalacija, produkata, kapitala, i potraživanja. Nemamo ni procjene ni obračuna vrijednosti tih imanj3: a, izuzevši zemlju, ne znamo ni kako su ona podijeljena. Ima samo jedna objavljena sumarna procjena prihod4, a ne znamo da li se ova procjena uredno revidira i dalje obnavlja.

"Trebalo bi prema tome poći od početka, pa dobro utvrditi i procijeniti sve narodno imanje, i po množini i po vTijednosti, u stalnim jedinicama vrijednosti (po kupovnoj snazi). Uporedo bi trebalo utvrditi koliko prihoda nosi ovo imanje, ukupno, i po imovnim kategorijama, od najnižih do najviših, za svu zemlju i sve krajeve u zemlji. A sve ove vrijednosti trebalo bi smišljeno držati na oku i uporedjivati u stalnim razmacima vremena, da bismo u svako doba znali što imamo, kako su podijeljena sredstva proizvodnje i prihodi u našem narodu, u kom se pravcu razvija naš privredni život, te u kom да pravcu treba dalje regulisati.

Ko bi trebao da izvrši procjenu našeg narodnog imanja i da ga evidentira? — Posao je i suviše težak i suviše složen. Pojedini ljudi ne mogu ga sami svršiti, a ne mogu ni pojedine ustanove; njihova opažanja ı rezultati ne bi bili ni potpuni ni objektivni. Ža ovakav opšti narodni posao najpozvanija je država; uz saradnju svoga katastra, svoje statistike i staleških ustanov4, ona bi to mogla najbolje da vrši. A stvar je praktične prirode, kojoj od svojih ustanova država ovo da povjeri. Po prirodi posla, pozvani bi bili u prvom redu Državna Statistika i Ministarstvo Finansija. Ovo posljednje lakše bi posao organizovalo, a objavljivanje podataka moglo bi se prepustiti Drž. Statistici. Ministarstvo Finansija bilo bi pozvano da to učini već i radi toga, da bi moglo stručno i objektivno pravdati svoju poresku politiku.

J. Zubović.

125