Nova Evropa

Аа 2) Оне речи у нашем приказу које говоре о ранијем објављивању разговора са Ферером, у талијанском издању, нису написане као приговор, те им треба дати само смисао констатације и скретања пажње читаоцима на талијанску књигу Г. Радице.

Ad 3) Четири места за која Г. Радица каже да се на њима у књизи спомиње »Нова Европа« налазе се у писмима пок. Унамуна, како то изречно стоји и у нашој напомени под цртом; а сама писма Унамуна (као и оно грчког песника Паламаса) објављена су у »Новој Европи«. То наравно није тек »цитирање извора« које је »наметнула библијографска нужда«, како каже Г. Радица, већ ту сам покојни Унамуно говори о »Новој Европи«, па ваљда није још и то могло изостати! За »поступке ове врсте« знамо да ипак не би били способни ни наши сарадници ни наши издавачи.

Аа4 4) »Фото-препис уредникова писма« не доносимо, а) из појмљивих »опипљивих« разлога (клишеји се плаћају по квадратном милиметру!), и 6) што то доиста нити би учинило ову »изјаву« Г. Радице више нити наш поступак мање »савесним«, будући да не оспоравамо аутентичност ни »уредникова писма« о којем је реч, ни његова текста како га изјава доноси.

Али кад нас је Г. Радица већ »повукао за језик«, треба да објаснимо нашим читаоцима, зашто смо у нашем писму, дајући Г. Радици »дозволу« за прештампавање, ставили ову дозволу под знак навода. У једној савесн ој изјави, требало је и то рећи. Међу нама је, наиме, било разговора о овим стварима још пре него што ће Г. Радица дати своје чланке да се објаве у књизи, па сам ја, као одговорни уредник »Нове Европе«, дао — наравно — пристанак за прештампавање. Али ме је тада Г. Радица »повукао за језик« својом тврдњом, да то у ствари није ни потребно, и да се на Западу прештампавају и преносе написи из листова и часописа у књиге без ознаке извора. Имајући на уму један ранији случај ове врсте (баш са Г. Радицом), ставио сам се на становиште, да он — »реда ради« — треба и писмено да затражи дозволу за прештампавање својих чланака из »Нове Европе«, што је онда и учинио; моје писмо, чији почетак он наводи у горњој изјави, одговор је на ту његову писмену молбу, те — како се види — надовезује на наш разговор по том предмету.

159