Nova Evropa

Ali, kao što se stoljetna zapuštenost ruskog čovjeka niie mogla ukloniti za nekoliko godin4, tako ga se nije moglo naprečac utisnuti ni u nov tehnički pogon. Sve represalije vršene profiv sabotaže u stvari su bile nepravedno kažnjavanje ruskog čovjeka, koji se ni tjelesno ni duševno nije mogao uživiti u nov mašinski vijek Ljenjina, koji je prekonoć trebalo ostvariti.

Normalno se i danas još Sovjetska Rusija nalazi na raskršću Evrope i Azije, na jednoj strani amerikanizirana a na drugoj još uvijek domovina tradđicijonalnih Oblomova. San Ljenjinov nije se ispunio: SSSR nije postala nosiocem novih socijalnih i kulturnih vrednosti, kraj sve veličanstvenosti Ljenjinovih koncepcija. Materija je bila jača od njegova duha. Ni san o Svjetskoj Revoluciji nije se ostvario. Ljenjin Je mogao marksizam rusificirati, ali taj rusificirani produkt nije mogao nakalemiti na evropski Zapad: boljševizam je bio i jest tipičan proizvod ruske zemlje i Ljenjinova ruskog genija. Civilizacija Zapada, koja danas proživljuje perijod liberalističkog režima, ne može apsorbirati ljenjinizam, zato što mu je organski stran. Evropa će morati, ukoliko ima vitaliteta, naći puteve koji odgovaraju njezinim duhovnim tradicijama, toku njezina kulturnog razvoja, i ekonomskim snagama sa kojima raspolaže.

Ljenjin je umro januara 1924. Bilo bi bespredmetno postaviti pitanje: da li bi se današnji razvoj SSSR poklapao sa njegovim intencijama. U svakom slučaju, ovaj veliki rušilac gradjanstva bio je istorijsko utjelovljenje Hegelove antiteze, ali sinteza nije bio. Sen-Žist (Antoine Saint-Just) rekao je jednom prilikom: »Ko hoće svijet revolucijonjrati, ko hoće da stvori blagostanje ljudi, taj smije tek u grobu spavati«. Izgleda, medjutim, da je sudbina Ljenjina, da ni u grobu nema mira.

Mirko Kus-Nikolajev.

Pretplatite se na knjižicu

»LJENJIN-TROCKI-STALJIN«

u izdanju „Nove Evrope” (vidi omot!)

287