Nova Evropa

prvi ni poslednji kod naših današnjih književnih kritičar, koji su se učili veštini »književnog zanata« u dobrih majstorA4, svojih profesor4 braće Popovića (Bogdana i Pavla) i Jovana Skerlića, ali ga odviše »razblažuju literaturom« »pretakanjem i literaturisanjem«, »takozvanim književnim pretenzijama«, nevodeći dovoljno računa o fome da se i kritikovanje može »doživeti«, »гаКтепо, iz duše«.

S 7

Prednjih nekoliko redaka napisali smo na margini »Politike«, uz prikaz o knjizi Jezdimira Dangića, koji je prikaz privukao našu pažnju, verovatno, zato što smo kratko pre toga i sami bili prikazali istu knjigu u »Novoj Evropi«. Odlučili smo, medjutim, da ovu našu belešku i objavimo kad smo, nedavno, pročitali književni pregled Božidara Комабемсба: »Маба габпзска Кпј:геупозк, u drugoj oktobarskoj svesci »Srpskog Književnog Glasnika«. Uz malu dopunu.

U svom književnom pregledu, koji je morao biti koncipovan i napisan uskoro posle prikaza u »Politici« (izmedju kraja avgusta i početka oktobra), G. Kovačević ni rečju ne spominje Dangićeve knjige, iako se prilika za to upravo nameće (na jednom mestu — tamo gde govori o potrebi da ništa ne ostane zaboravljeno sa »svih frontova naše borbe« — Čak se izrečno kaže, da bi »valjalo opisati robovanje, taoce i vešala po Bosni, muke po logorima i t. d.«, a baš to opisuju Dangićeve knjige, koje С. Kovačević s tolikom pohvalom Drikazuje istodobno u svom prikazu). Pritom navodi po imenu — na Više mesta — druge pisce i primere naše tafne književnosti, od »Prostih priča« Živojina Dačića do »Devetstodvanaeste« A. D. Gjurića (povodom koje i piše ovaj prikaz). To je svakako čudna nepažnja, ili omaška, kad se ima u vidu, da je Dangića imao u isto vreme pred sobom, te da ga je ovaj kao pisac ratnih priča očigledno zainteresovao, — dok je napisao onaj prikaz o njemu u »Politici«. Ali je još ćudnije, i karakterističnije za današnju našu književnu kritiku, koja nastupa s tolikim autoritetom i »ozbiljnim savetima«, da kritičar u ovom pregledu naše ratne književnosti protivreči sam sebi, isto onako kao i u onom prikazu Dangićevih knjig4.

280