Novi Pazar

144

внснне преко 1 м са осмоугаоном основнцом. а који се према врху нешто сужава. Сачуван je само узглавни нншан са веома лијепо изведеним турбаном у гужве на превој, Споменик јс рађен од кристала квмена и има епитаф на арапском језику, који je, међутим, атомосферилијама толико оштећен да je скоро нечитљнв. Успјсло нам je прочитати га само дјеломично. Тако испод турбана, на врагу нишана, исписане су ријечи: „Л аил axe илелах. Мухамедун ресулулах“ (тј. Алах јс један а Мухамед легов вјеровјесник). Испод врата на странниама нишана прочитали смо почетак епитафа, који гласи: „Ел-мутевефа, еп-мерхуму, ел-мухтаџу...“ (умрли, упокојени. потрсбан...) ина крају годину „хшъаду иде сет” (елф вс ашер), нсписану словима, a хоја одговара 1504/505. голини по н. ерн.

Прсма томе ово би био најстарији сачувани датиранн нишан у Новом Пазару. По причалу старице Салихе Хоџнћ, станоаннце овог краја, некая je нал овим спомеником постојало и турбе, a које je свијет много посјећивао и ту пално свнјсће.

ГРОБЈБЕ УЗ АЛТУН АЛЕМ ЏАМИЈУ

Уз поткуполну иамнју Мевлана Муслихудина, сина Аблулганије, эвану Алтун-алсм иамију, која je полигнута око 1549. године, нвлаэи се гробље са око 50-так нишана, оя којнх н>их 30 нмају епитафс. Текстовн на оаим нншвнима показују нам да су овдје сахрањиванс углсдније личности: паше, службени представници. затим мудсриси, чланови познатијих породица Новог Пазара. Најстарији латирани споменик овог гробл>а потјече из ИSO (1737) године, a иајмлађн из 1339 (1920) г., али je сахрањнвање овлје вршено и раније, јер ту има и старнјих недатнрнаих нишана. Међу странцима који су умрли у Новом Пазару и сахрањени уз Алтун-алем иамију налази се и гроб босанског валијс Исмаил-пашс, на чијем доста јсд ноставном нишану je натпис у прози на турском језику, a који у преводу гласи: „Бивши племенити босански валија, умрли Исмаил-паша, hexaja парске благајнс, нека je на њсг милост Створитсља. Проучи Фатиху уйме Алаха. Године 1199.“ (1785). Споменути Исмаил-паша именован je за босанског намјесника у мају 1785. године. Он je требао да на столици босанског везира одмнјени Ајдосли Мехмед-пашу, дотадашњег намјесника Босне, али се на путу за Сарајево и Трав