Novi Pazar

146

У гробљу Парице прнјс свега налази се нишан којег предаја приписујс Мула Арапу. Овај споменик са турбаном и тубастим мачем припала типу старих нишана Босне, a ограђен je великим каменим плочама од ссдрс. Како се у центру старог нассља Нови Пазар, односно у чаршији, налази и иамија Мула Араб Хасан Челсбије, то претпостааљамо да споменути нишан припала оснивачу ове иамнје. Уз Мула Арапов гроб има још неколико старих нишана. У другој скупини старих споменика овог гробља истину се два пара нишана. чнји турбани прсдстављају јединствене прнмјерке турбана рађеннх у формн гљнва са бројним пругастим удубленьима. Умјесто епитафа странице ових нишана украшене су розетама и геометријским орнаментима. Ножнн нишани су четвртасте основе, који се према врховима нетто проширују и эавршавају пирамилално, такођер нмају лијепе розете. Сви ови надгробии каменови усађени су у велике камене плоче. У истом гробљу недалеко од Мула Арапова гроба постоје два нишана ра!)ена по узору на скопске нишане XVI стол>сЬа, Ови нишани су без турбана, попјт стела, а на чијим странамасу исклесане само ријечи „Лаилахе илслах Мухамедун ресулулах“(Алах јс јсдан.а Мухамед његов вјеровјесмик), И уз ове нишане има још неколико мањих стари* налгробних споменика.

ГРОБЈБЕ ГАЗИЛАР СА ТУРБЕТОМ ДЕРВИШ АХМЕД ГУРБИ И ДЕРВИШ АБДУЛКАДИРА

Југосисточно од града, на једном бријегу, налаэи се пространо гробље Газклар (гробље јунака). Сматра се да je име Газилар ова велика некрополе добила послије аустро-угарског рата 1683-1699, године и да су ту сахрањени и браниоии Новог Паэара. У гробл>у су бројни нишани раз них формн, алн их мали број са епитафима. Такођер je сачувано мало старих недатираних споменика. Биће да су многи стари нишани усгьед меканог терена утонули у зсмљу или су пак нестали на који лругн начин. Најетарији сачуванн датирани нишан ове некрополе je из хии. 1142, оаносно 1729, године по н.е.. а налазн се над гробом неког Алије сика Мустафина. Постојање овог гробља забиллжио je још 1611. године француски путописан Лефевр, па je то један од аргумената о старости некрополе. У овом гробљу, а у нспосредној блиэнни турбета, о којем he ниже битн ријечи. налази се петнаестак скромнијих дервишких нишана, ол којих њих десет и имају натписе и сви су датирани са хиир. 1197/1782. годином. Из њиховнх стилски сасаим јелноставннх епитафа сазнајемо да су ту сахрањени; Дервиш Алија: Мула Хасан, син шехнда (мученика) Ибрахим-аге; дервиш Јахја; Абдулах. син дервиш Jaxja-a; Сака Мустафа: Рамадан, син Мурата и Ислам, На једном нишану јс име покојника нечитко. Постоји предан* да су овн дервиши пропагирати нскакво учсње које није било у складу са талашњим поретком и да су зато од стране атасти погубљсни споменуте године. Поред ових ту je сахрањен и неки Шејх дервиш Ибрахим, син дервиша Хасана умро 1173 (1759) године.

ТУР Б Е

У средний гробља Газилар постоји и дакас доста јелноставно турбе. чија основа износи 4.80 х 5.20 м.са нискнм четверострешним кровом и покровом ол Ьсремита, У турбету су два лпвена саркофага (кубуре), а из двију камених плоча