O gajenju pivarskog ječma

64

Осим тога, мора се зрно и од ocja сасвџм очистити, јер пивари и на то мотре, па тако очишћено, „углађено“ зрно, боље плаћају. За чишћење зрна од бсја, а да се зрно не повреди, да остане сасвим читаво, има нарочитих машина, од којих једну приложена слика показује.* Мп морамо све могуће употребити, да своје купце у овој прилици шгваре са ~робом“ задовољимо, а то ћемо постићи: кад произведемо јечам , који he се састојати у потпуно развијеном, 7io облику u крупноћџ подједнаком, сасвим 7ipeчишћеном и брашњавом зрну, отворене боје, чистога лица и 7панке плевице. Ако је зрно рЦасше боје, онда је знак, да је оно влажно у стог садевено и да се усљед тога „упалнло“; 7ге7гељас77lа и ггрљава зрна казују, да је јечам или презрео, или је у снопу покпсао; mb њава зрна пак казују, да је јечам влажан увезен, илп да је очишћено зрно смештено у неком влажном месту, па увукло влагу и постало буђаво, тољаво, а у свима тим случајевима зрно клија неправилно и маничаво, и зато није добро за справљање доброг слада, за производњу пива. Даље се захтева од доброг пиварског јечма, да је по хектолитру од прилике 67 килограма теЦак,** да је зрно на прелому чисто бело и

* Све овде препоручене машине, могу се набавптп преко Српског Пољопрпвредпог Друштва п Главног Савеза Српскпх Земљораднпчкпх Задрута, где he се сазнатп п цене. Тсжпна доброг јечмУ мења се пзмеђу 60—75 килограма по хектолптру.