Omladina

Strana 8

OMLADINA

Broj 12

Mali leksikon

Plebiscit

Riječ plebiscit latinskog je porijekla, a postala je iz riječi plebs. P/ebs je bio naziv za prosti latinski puk, dok su se patricijima zvali rimski bogataši, Evo jednog primjera za plebiscit, što doslovno prevedeno znači glasanje naroda,

Dvije države, koje graniče, spore se oko neke pogranične pokrajine ili nekog pograničnog grada, za koje obje tvrde da njima pripadaju. U tim slučajevima se pribjegne tome da se sam narod kraja ili grada oko kojeg se raspravlja glasanjem odluči kome se opredjeljuje. Do plebiscita dolazi kada narod glasa pri donošenju po državu važnih odluka, kao i prilikom odabiranja forme vladavine, Narod tada slobodno glasa za monarhiju ili protiv nje za republiku.

Parlamenat

Parlamenat je demokratska ustanova, skup pravih narodnih pretstavnika izabranih (pojedinačnim) glasanjem, ili aklamacijom (masovnim izglasavanjem). Oni, zastupajući narodne interese izglasavaju ustav, zakone, odredbe, budžete i sva pitanja važna po sudbinu i napredak nacije.

'

U bivšoj Jugoslaviji parlament u stvari nije bio demokratski. Izborno pravo nije bilo potpuno s obzirom na to, što pravo glasa nisu imali ženc i vojnici. Neke opozicione stranke, medju kojima i Komunistička partija, iako pravi pretstavnici naroda, nisu smjeli da imaju legalni udio u rukovodstvu države. Naš narod u takovom parlamentu nije vidio nosioca suvereniteta svoje vlasti, već običnog čuvara monarhije i interesa vladajuće klike, koja je našu zemlju konačno bila dovela do ruba propasti.

Kroz tri i po godine narodno oslobodilačke borbe naši narodi, na oslobodjenoj i neoslobodjenoj teritoriji, izgradili su istinske organe narodne vlasti, narodnooslobodilačke odbore, na čelu kojih stoje Zemaljska antifašistička vijeća federalnih jedinica (za Bosnu i Hercegovinu ZAVNOBIH, za Hrvatsku ZAVNOHNH itd.) Iznad svih je AVNOJ, istinski narodni parlamenat demokratske federativne Jugoslavije. ŠULCBERGEROV INTERVJU

Poznati američki proizvodjažč intervjua, gospodin Šulcberger, koji je nedavno vrlo lijepo napisao intervju s generalom Mihailovićem, sad je objavio i odgovore drugih »boraća za slobodu« Jugoslavije, koji su mu se odazvali, na njegova pitanja. Donosimo izvafke iz fih intervjua.

Šulcberger: Gospodine generale kakvo oružje nameravafte upofrebifi sad kad se Beogradu približuja partizani i Crvena armija?

Nedić: To je fajni avion velikog akcionog radiusa, V 3!

Šulcberger: Da li će i V3 hao VI nosifi eksploziv i lefefi bez pilota?

Nedić: Ne, nosiće moju vladu. Pilof ću biti ja.

Šulcberger: Gospodine generale, da li su fačni partizanski izvještaji da je u Sloveniji obustavljen čifav saobraćaj, jer su razorene sve pruge?

Rupnik: To nije istina! Na primjer, po glavnoj pruzi Siška—Vič još uvijek vozi bez smefnja ljabljanski tramvaj.

Šulcberger: Gospodine poglavniče, da li će bifi obrana Zagreba nakom pada Berlina onemogućena >

Pavelić: Nikako. Neprijatelj se neće moći približifi Zagrebu, jer su nadaleko i naširoko sve komunikacije koje vode za Zagreb, razorene.

MANERHAJM U VOJNOJ AKADEMIJI

Pifomac: Na koji način završavafe vi borbu, gospodine maršale? Da li pozicijskim rafovanjem ili manevrisanjem P

Manerhajm: Kapitulacijom.

Zbog pomanjkanja prostora na drugim stranicama lista prinudjeni smo u rubrici »ratnog humora donijeti jednu ozbiljnu političku vijest iz svijeta.

Američki list »Union Jack« piše: prije no Što je izvršio samoubisfvo vom Kilinger, njemački ambasador u Rumuniji, bjesnio je po poslanstyu ubijajući puškomifraljezom. »Svi mi treba da umremo za Firera« govorio je tržeći kroz zprada i ubijajući svoje namješfenike i saradnike, ne štedeći ni dakfilografkinje. Zatim je ubio sebe pred Hitlerovom slikom.

POGLEDAJ DOBRO! (Optička varka) 3 Pogledaj dobro ovu sliku i odgovori

brzo da li je šira ili viša. A onda izmjeri da vidiš jesi li se prevario.

(Oplička varka je fizikalna pojava zbog koje neke predmete i likove vidimo drugačijima nego što su oni u stvarnosti.)

RJEŠENJE KRIŽALJKE iz br. 11 »Mi mladi«

VODORAVNO: 1, 20 i 41 demokratska federativna Jugoslavija; 8 Rim; 9 vika; 10 osmi; 11 vaš; 13 ro; 15 Marks 16 a,:8; 17 GO; 19 AJ.V; 21 a, b; 22 IO; 23 NOO;.25 boj; 27 gas; 30 SS; 31 Narva; 32 (vo) Ribar) 34 uši; 30 okup; 30 glad.

OKOMITO (USPRAVNO): 1! Drvar; 2 Maki; 3 kr.; 4 Ribar; 5 A(ntun) M(ihanović); 0 SSSR; 7 Azija; 11 vatra; 12 škrta; 14 ocean; 16 AVNOJ; 18 odbor; 10 avion; 24 maršal; 20 USAOJ; 27 Gau; 28 svi, 20 »Breda«; 33 Bug; 35 ili; 37 »ku« 38 Po; 30 OQortan) Vladimir); 40 aj.

ODOOVORI BRZO NA OVA PITANJA!

1. Gdje je održano ! i gdje II! zasjedanje AVNOJ-a.?

2. Koliko jederalnih jedimica ima demokrafska, federativna Jugoslavija?

3. Čije ime nosi Omladinska brigada u Hrvatskoj?

4. Koje su jediniće Crvene armije prve izbile na jugoslavensku granicu?

5. Koji je naš korpus prvi uspostavio vezu s Crvenom armijom >

0. Koji su jugoslavenski krajevi prije rata pripadali ffaliji i Njemačkoj?

7. Odje se 1041 godine najviše razmahao ustanak u mašoj zemlji?

8. Ko je komandant Glavnog šfaba NOV i PO Srbije?

6

Rim. Od 18 do 20 augusta ove o dine, održano je u Rimu savezničao plivačko natjecanje, na kojem su VaN konkurencije učestvovali i pretstavnici NOV Jugoslavije. Naši vaterpolo igrači pobijedili su englesko-francusku momčad sa 0:2 a izgubili u igri protiv tima sjeveroafričkog distrikta NAD sa 3:0. Na 100 metara slobodno pobijedio je naš plivač sa 1:5b,3 ispred Francuza Kerambrunea i Engleza Leitinga. Dalmatinac Matošić bio Je treći na pruzi 100 metara prsno. U štafeti 3x100 pobijedili su Francuzi, drugi su bili naši, a treći pretstavnici V. armije.

Bari. Već više od 2 mjeseca nastupa »Hajduk• na medjunarodnim utakmicama, Od 10 odigranih utakmica pobijedio je u svima osim u jednoj koja je ostala neriješena i postigao omjer golova 109:14,

Poznati centerhali engleske nogometne reprezentacije Stan Cullis počeo je sastavljati momčad od najboljih savezničkih nogometaša u Italiji. Ta momčad nastupit će protiv »Hajduka« i neće biti mnogo slabija od engleske reprezentacije.

Moskva. Natjecanje sovjetskih nogo. metnih momčadi za »Pehar SSSR-• približava se kraju. Prvo natjecanje za »Pehar SSSR-a« održano je 1936 godine, kada je pobijedio tim »Lokomotive• iz Moskve. Godine 1037 pripadao je Pehar »Dinamu• iz Moskve, a od godine 1938 pa na dalje očuvao je pehar u svojim rukama moskovski »Spartak«. Ove godine sve se momčadi bore najvećim elanom i većina utakmica svršava s malom goldiferencijom.,

Utakmica izmedju lenjingradskog »Zenita« i druge momčadi moskovskog »Dinama« bila je zbog neriješene igre ponovno produžena i tek nakon 210 minuta uzbudljive igre pobijeđio je Zenit sa 1:0.

U Moskvi je, 13 VII održana prva četvrtfinalna utakmica. Moskovski »Torpedo«, jedan od najozbiljnijih kanditata za pehar usprkos upornoj igri »Krilja Sovjetov«, pobijedio je svog protivnika sa 2:1.

Bari. 27 VII Na boksačkom turniru nastupio je apsolutni svjetski prvak Joe Luis. U ekshibicionim nastupima, oba je svojaprotivnika pobijedio po bodovima s najvećom lakoćom.

Slobode nam vjetar novi Srbijom već piri Put Dunava Cira, Mira Kreću ko kuriri!

Idu oni pismo nosc Silno im se Žuri

Kad slučajno okrenu se: Dušman k njima juri.

Bježali su dugo dugo

l odjednom stali.

— Naši — viknu, pa Rusima u zagrljaj pali.

Četnik jeca — Petnaj'sti je, Titov proglas znamp, Trčasmo za vama Ćiro, Da vam se predamo.

Rukopise i ostale radove slati na adresu: Centralni odbor USAO |-a, za redakciju „Omladine“,