Opštinske novine

Страна 150 —■ - - ■■ -■ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ЈУГОСЛОВЕНСТВА Хрватско село

Београд је са много братске љубави дочекао представнике хрватских села, шест стотина хрватских сељака и сељанки. Дочекао их је насмејано, весело, са осећајнма дубокнм и најлепшим. Шест стотина хрватских сељака и сељанки било је дошло из свих крајева лепе Хрватске да се поклони своме Народном Краљу. Велики Краљ их је примио урођеним гостопримством својих прадедова, и они су били срећни, радосни, раздрагани... Провели су у Београду пуна четири дана, били су на гробу Незнаног Јунака, на Авали, поклонили се пред хумком светог Краља Ослободиоца у Тополи, упознали се са Београђанима, још једном се уверили колико их Београд тоило воли, и отишли задовољни, са пуном душом блаженства, среће и националног поноса... ГОВОР Г. Д-р МИЛОСЛАВА СТОЈАДИНОВИЋА «А ЖЕЉЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ ПРИЛИКОМ ДОЧЕКА ХРВАТСКИХ СЕЉАКА И СЕЉАНКИ Бра(ћо 'Сељаци и наши драпи гости, У име Беаграда, тарестонице Југоелавије, престонице « наше и ваше, |ја вас поздрављам срдачном добродошлицом: Добро нам до-шли, драга браћо! (Узеици: Живео Београд! Жи■вели!) Беосрвд је у-век био носилац оне еветле идеје мојоим сте ви данас задахаути долазећи у своју престоеицу да ее поклоните своме народно^ме Краљу. (Бурни узвици: Живео 'Краљ!) Београд је, браћо и сестре, под најтежим околностима и ®р!Оз векове заједно оа ■нашим народоим патио и страдао, али он ни'када није 1црестајао да буде ноаилац оне аветле идеје иародне слободе и јединства. У име Такв10г Бео1града, који ће (вазда о^стати ваш и наш, 1К0ЈИ ће вазда чувати идеју Југословенства, у име престонице Југослаиије ја ®ас срдачно поздрављам. ■Вас, браћо и сеотре, .води једна овета мисао у Београд чија су вам врата широм отворена. Не треба да .вас уверавам да сте нам ви најмилији 1П01СТИ и ваш(а посета биће нарсчито и вечно урезана у нашим орцима. Ми смо последњих дана имали пооете свих бановина наше лепе Југославије, али вишој пО|Сети, ја не кријем тај пријатан осећај, придајемо особити значај. Ва^с (води, браћо и сестре, м1исао да се по'клоните С(В01ме иародноме Краљу ((Бурни и дуготрајни узвици: Живео Краљ!) Та ваша Искрена жеља која (потиче :из дубине ваше Душе, из ваше свасти и топле љубави, та ми'сао довела В1ас је овде. Та жарка жеља вама 'није наметнута, .већ се 10на јавила опонтано сама од себе; ви ете, браћо, сами осетили ту

ГОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

у Београду живу жељу да свога народнога Краља поздраните. Ово -ме што сте ви 1сада ураДили претходи читав (низ >по ! здрава и манифестација које еу (се одиграле приликом посета представника из (свих крајева отаџбине. Али, ја Нонављам, да нам је ова посета Београду нарочито мила.

Г. Д-р Мил, Стојадигасвжћ пс::д;.авља Хрватске сељаке и сељанке

Браћо и сестре, у темеље наше државе увек је 'Сељачки народ обилно уливао своју врелу К|рз. Наша је држава изразито .сељачка и наш (Краљ је пре (свега Сељачки Краљ, и Његови велики претци били су сељаци. Кад •се Говори и о културним тековинама наших гр^адова не 'М|0же се обићи наше (село и велико СтваралаштЕО нашег сељачко1г народа. ;Ове се Везује за параве руке нашег сељака, -за неНоцрпну моћ која (се у њему окрива. Ја не претерујем ни мало ако кажем историску истину, да су највеће чековине наше израз ваше (овести, израз .м(оћи и неиоцрпних снапа народа — сељака ко:ји ће и надаље остати и^звор те онаге. Неисцрпни у стварању и чвроти и поотојани у овајој националној идеји, ви сте ти који нам увек улевате нову онагу, који нас храбрите и улевате моћи за рад и подвиге на националном, привредном и културном пољу. Градови наши такође су дело ваше. Никада њих не би било, никада они не би цветали, ни сада ни у даљној будућности да (није нрилива ваших свежих снага. Наше националне олободе, наше (велике националне творевине,. све је то у теавој вези ш неисцрпном (М1оћи нашега села. И онда је разу.мљиво ако је дужност наша да пре свега водимо рачуна о 1сељачкоим (Народу као најпотребнијем у држави, као најмногобројнијем и најкреикијем делу.