Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Страна 757

1929. године укинута. На име ове таксе наплаћено је у месецу априлу 1929. године и то: на име редовне дин. 157.483.55 и на име дуговане динара 307.162.75 — свега динара 464.646.30. Сем тога, мањак се да правдати још и тиме, што је због ускршњих празника у месецу априлу било нерадних 4 дана за варошке инкасанте, који просечно доносе по 35.000.— динара, за које би дане прикупили приход око 140—150.000.— динара, и, кад се овоме дода још и пропуштени приход такође и од пијаце, за први и други дан Ускрса, а које пијаце просечно дају приход око 10 до 15.000.— динара дневно, што би изнело укупно око 160.000.—- динара, онда излази, да се стварно мањак не јавља, с погледом и на таксу на чисту добит, која је укинута и у овој

години није било прихода од ње у месецу априлу, док је у априлу прошле године на име исте наплаћено дин. 464.646.30.—. Мањак у приходима код кланичног одељка по свој прилици јавља се као последица укидања парламента и најновије административно управне поделе на бановине, пошто је услед тих чињеница сав пословни свет, будући везан ради обављања својих послова код појединих министарстава, упућен сада једино и искључиво на бановинске централе, те се на тај начин и прилив путника у Београду смањио. Из приложеног прегледа остварених прихода у априлу 1929. и 1930. год. види се кретање прихода по таксеним облицима, као и упоредни преглед у 1929. и 1930. години са вишка, односно мањка остварених прихода.

С ЛУ Ж В Е Н Е

Наредба о заступању потпретседника г. Д-р Мил. Стојадиновића за време његовог осуства На основу чл. 103. Закона о општинама НАРЕЂУЈЕМ: Да за време осуства г. Д-р Стојадиновића Милослава, потпретседника Београдске општине, у дужности га заступа г. Крстић Никола, а да г. Крстића Николу, потредседника, у дужности заступа, поред своје редовне дужности, кмет-правник г. Протић Исидор. Наредбу у препису доставити Потпретседницима, кмету-правнику и свима одељењима. Претседник Беолрадске Ошвтиве Инж. Милан Нешић, с. р. Наредба по питању повраћаја улога из пензионог фонда На основи чл. 103. Закона о Општинама НАРЕЂУЈЕМ: Да се не доносе одлуке за повраћај улога из Фонда по молбама оних чиновника и службеника, који су као Статутно особље по старом Статуту, преведени за хонорарне чиновнике и дневничаре, док се не изради правилник о службовању хонорарних чиновника и нов правилник о Пенсионом фонду — чл. 19. и 58. Статута од 1929. год. Дирекције и Одељења-Отсеци саопштиће предњу наредбу свима чиновницима. Решено у Суду Општине града Београда 2. јула 1930. год. Претседник Општине Београдске, Инж. Милан Нешић, с. р.

В Е С Т И Наредба по питању администрирања жалби Мин. Унутр. Послова На основу чл. 103. Закона о Општинама НАРЕЂУЈЕМ: Да по предметима жалби, које се достављају Министарству унутрашњих послова на расмотрење, надлежне Дирекције, Одељења и Отсеци увек прилажу актима и препис решења или пресуде, на које је жалба изјављена, јер ће ти преписи остајати у архиви Министарства. Ову наредбу доставити свима Директорима и шефовима отсека, да се о њеном извршењу старају. Претседаик Општине Београдске, Инж. Милан Нешић, с. р. Власницима сталних, претплатних и службених трамвај. карата Дирекција Трамваја и Осветлења извештава све имаоце претплетних, службених и сталних карата трамвајских да су исти, пре ма нозим правилима и прописима службе, дужни сами показати кондуктеру своју карту, као и контролору при прегледу и ревизији. Ко се од г.г. имаоца ових карата не буде држао горњег наређења и прописа — биће лишен карте. Напомиње се, да изјава путника: „имам сталну" није довољна, већ карту треба припремити и коидуктеру при пролазу и приликом сваке вожње показати, да се овај не би задржавао и ометао у раду, док путник вади карту из буђелара и џепа, а нарочито када су вагонч пуни публике.