Opštinske novine

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

Стр. 731

4) Угао Добрачине и Гундулићевог Венца имање Р. Г. На Овом имању постоје неколико нехигијенских собица, у којима станују радници, а које су најпримитивније саграђене од најслабијег материјала. Све су просторије, ниске, мрачне, влажне неподесне за проветравање и непатосане. Нужници примитивни, двориште нечисто. 5) Цара Душана ул. бр. 7 станује Т. Ј. стан скроз нехигијенски у коме станује 7 особа. Атмосфера јако загушљива, нечистоћа на све стране, јер се не може одржавати. Деца жута, на поглед јако анемична. 6) Солунска ул. бр. 15 имање Ђ. Б. На овом имању постоје 10 станова чија је конструкција слаба или јако рабатна-склона паду. Сви су станови скоро влажни ниски, мрачни, неподесни за проветравање, неки без патоса и плафона. На имању нема канализације. Двориште је очајно загађено. Нужници, помијаре и ђубретаре све је најпримитивније саграђено и никако се не одржава. 7) Принца Евгенија ул. бр. 30 имање Ј. Е. на овом имању постоје 8 станова, који су у погледу хигијенско-грађевинском неисправни и исти као и у Солунској бр. 15. 8) Солунска ул. бр. 19 имање А. А. ^На овом имању постоје 12 ретко нехигијенских штала и један стан од једне собе, станују радници и плаћају 120 динара кирије. На имању нема канализације, све је најпримитивније саграђено. Двориште ужасно блатњаво и загађено. Од смрада у њему се тешко дише.

Легла туберћулозе: Мемљиби станови у земљи

9) Солунска ул. бр. 13 имање С. 3. На овом имању постоји један стан, једна пиљарска радња са станом уједно и амам у коме су раније становали неки радници. Све су ове просторије скроз нехигијенске. Конструкција је јако рабатна, ниско, влажно, тескобно. 10) Солунска ул. бр. 16 имање М. Р. На овом имању постоје две зграде које су скроз нехигијенске а услед рабатности конструкиије склоне паду. Јако су влажне, ниске итд.

Једно двориште из ужег центра Београда

На истом имању се налази још једна дрвена барака на којој би такође требало забранити становање. 11) Мојсијева ул. бр. 11 имање >К. Д. На овом имању постоје 15 станова. Сви су слабе конструкције влажни, тескобни, мрачни, неподесни за проветравање, неки без пода и плафона. Канализације нема. Нужници, помијаре и ђубретаре најпримитивније. Станови загушљиви, ниски. 12) Једренска ул. бр. 1 имање С. М. На овом имању има око 15 станова на мансарди, који се састоје од по једне собице и кухиње, спава три до четири члана (највише самацарадника). Станови су врло ниски, мрачни и апсолутно нехигијенски. Квадратура ових штенара је у главном свуда иста и изнаша 4 м 2 (2X2), док је кирија 150—200 динара месечно. 13) Расинска ул. бр. 9 имање Ј. Н. Исти власник имања издаје под кирију станове у шупама, који се налазе у авлији и више личе на свињце него на станове. У истим становима нема прозора, тако да су кирајџије без светла и ваздуха, гушећи се у тим мемљивим рупама. Таквих станова има девет, састоје се само од једне собе чија је квадратура 4X4, док висина има највише 1 х /2—2 м. У овим становима станују радници, по 8—10 у једној соби и плаћају по 300 до 350 динара за ту рупу. 14) Краљице Марије ул. бр. 149 имање Љ. И. На овоме имању има 25 станова. Налазе се у авлији и грађени су од трошног материјала. Станови су доста ниски, квадратура је око 6 м 2 (3X2), чланова 3—4 са де-