Opštinske novine

Стр. 764

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

СЛУЖБЕНИ ДЕО :

Рад општинског одбора: ЗАПИСНИК XII. Редовне Седнице Одбора општине Београдске, одржане 16. марта 1931. године у 6 часова по подне.

Претседавао Претседник г. Милан Нешић. Деловођа, г. Божидар Павловић. Потпретседник г. Никола Крстић и кмет-правник г. Исидор Протић. Од одборника били су г.г.: Јов. Дравић, арх. Ђ. Бајаловић, Драгољуб К. Милошевић, Бл. Ј. Антонијевић, Свет. Гођевац, К. Гиновић, М. Ј. Стојановић, Мих. Л. Ђурић, Д-р Љуб. Стојановић, Д-р М. Недељковић, Ђ. Попара, А. Фирт, Д-р Букић Пијаде, Д-р Драг. Аранђеловић, Милош П. Радојловић, Д-р Лазар Генчић, Петар М. Гребенац, Негослав Илић, Д-р Страш. Л>. Милетић. инж. Милић, М. Сокић, Триф. Јовановић, Милован Ј. Матић, Д-р Мића Анић, Т. Здравковић, Д-р Драг. Ђ. Новаковић, Јосиф Фрид, инж. Павле Миљанић, инж. Јован Мисирлић, Ст. К. Трпковић, Р. Ј. Јовановић, Дим. Станчуловић и Мил. Ђ. Радосављевић. 1. Записник XI. редовне седнице није прочитан, јер још није био готов, већ је остављено да се то учини на идућој седници. 2. Деловођа одбора саопштава да су се извинили одборници г.г.:Шемајо де Мајо, Тјешимир Старчевић, Д-р Александар Леко, Драгиша Матејић и Ранко Живковић. Одборник г. Петар Гребенац поводом објашњења на прошлој одборској седници о гласању одборника г. Д-р Миће Анића изјављује, да нема никаква разлога да не верује г. Анићу, за кога још из раније зна да је добар национални радник. Жали узроке који су довели до инцидента на прошлој седници и објашњава да ни он, ни г. Мисирлић нису имали никакве намере да г. Д-р Анића сумњиче у погледу његове коректности. Додаје да би му било жао, ако би г. Д-р Анић после свих објашњења сматрао, да је том приликом био увређен. Одборник г. Д-р Мића Анић прима објашњење које је учинио г. Гребенац, и изјављује да сматра инцидент завршеним изјавом и извињењем г. Гребенца. 3. Код тачке дневнога реда: „Извештај финансијског одбора о плаћању рачуна Дирекцији трамваја и осветлења путем чекова Поштанске штедионице", прочитан је предлог суда, па се развила дискусија у којој су узели учешћа:

Одборник г. Д-р Страшимир Милетић у своме говору истиче да ранији покушај наплате рачуна преко Поштанске штедионице није дао задовољавајуће резултате, а верује да и овај сада неће дати боље. Треба олакшати грађанству плаћање рачуна за електрику, али то се може учинити и преко Општинске штедионице и њених филијала, а могла би и сама Дирекција трамваја и осветлења да оснује неколико одељења у разним крајевима Београда, где би се та наплата вршила. Одборник г. Д-р Милорад Недељковић одговара г. Милетићу и каже, да је посао око наплате рачуна путем уплатница толико данас технички усавршен, да нема бојазни да ће се рачуни губити. Стручни финансијски одбор проучио је цело питање и стао на гледиште, да се рачуни могу плаћати преко Поштанске и Општинске штедионице, а тако исто и у самој Дирекцији трамваја и осветлења. Одборник г. Павле Миљанић чуди се да је Суд и после одличних резултата, које је Дирекција трамваја дала у погледу наплате рачуна за струју, могао пристати да се мења досадањи начин те наплате. Налази да за то нема стварне потребе, и да ће бити за жад.ење, ако се покаже, да нови начин који се предлаже, даје горе резултате од досадашњег. Одборник г. Д-р Драгољуб Новаковић, као члан стручног финансијског одбора објашњава начин на који ће се вршити наплата рачуна, и истиче да нема никакве бојазни, јер је технички све тако предвиђено и припремљено, да даје исту сигурност, а да у исто време много - олакшава грађанству приликом плаћања. Одборник г. Јован Мисирлић у своме говору изјашњава се за предложени начин плаћања преко Поштанске и Општинске штедионице, јер ће то олакшати грађанству приликом плаћања. За овим је на предлог Суда О.Бр. 4571 Одбор већином гласова (против гг.: Милетић и Миљанић) РЕШИО: Да се усвоји извештај финансијског одбора о наплати рачуна Дирекције трамваја и осветлења путем уплатница Поштанске штедионице, с тим да наплату могу вршити Поштанска штедионица и све поште у Београду и Југославији, Општинска штедионица и благајна Дирекције трамваја и осветлења.