Opštinske novine

Социјално-медицинска хроника:

ог. Серги1е Рамзин, шеф Јавне хигијене 0. Г. Б. Социјално медицинсћо старање - За месец мај 1931 године —

Епидемиолошки преглед. У епидемиолошком погледу месец мај био је веома повољан. Акутна заразна оболења била су заступљена са веома малим бројем случајева. Целокупни број акутних заразних болести, за које постоји облигатна пријава, износио је 49 случајева, према 62 случаја пријављених у месецу априлу. Трбушни тифус није дао ни један случај оболења, који би био клинички и бактериолошки потврђен; у месецу мају било је 3 случаја оболења, која нису за сада потврђена бактериолошко-серолошим испитивањима. Дакле, кретање трбушног тифуса за 3 последња месеца било је овако: март, април, мај, 6 3 0 Друга цревна акутна заразна болест, дизентерија, била је заотупљена као и у априлу месецу свега са једним случајем. Група оболења дифтерије, шарлаха и црвеног ветра остала је на истом нивоу као и у претходним месецима. Број оболења био је релативно мали. Упоредно кретање ових трију болести за последње тромесечје било је овако:

март

април

маЈ

дифтерија

30

25

12

шарлах

17

13

12

црвени ветар

12

19

23

Кретање акутних заразних болести

код

школске деце за

месец маЈ,

на основу

ста-

тистике школских

поликлиника било је

ова-

кво: Шарлаха 5 Дифтерија 2 Морбила 35 Пертусиса 11 Варицела 14 Паротитис епидем. 21 Рубеола 2 У току месеца маја на основу законских прописа о облигатном пелцовањеу против арапских богиња отпочето је калемљење новорођене деце у свима општинским амбулангама. а такође и једанпут недељно у свима медицинским реонима града од стране општинских лекара.

Ради тачне евиденције о пелцовању било је издејствовано наређење преко Санитетског одеЉења Управе града свима приватним лекарима, да исти облигатно пријављују сваки случај вакцинисања Хигијенском отсеку ове Дирекције. На основу извештаја пелцовано је у прошлом месецу 687 детета од стране општинских лекара, 240 детета — од стране установе „Кап Млека" и 15 детета од стране приватних лекара. Свега је пелцовано у мају месецу 943 детета. Сем пелцовања у погледу спречавања заразних болести вршиле су се дезинфекције и дезинсекције. Укупно је било дезинфекција 99 и дезинсекција 42. Лечење и медиципска помоћ. Рад санитетских установа може се видети из следећих статистичких података. У централној амбуланти укупно је било превијено и прегледано 2877 лица. Хируршко одељење указало је помоћ у 588 случајева. Станица за спасавање пренела је дању и ноћу 829 особа. Амбуланта за болести ува, носа и грла прегледала је 71 лице. Амбуланта за очне болести прегледала је 544 особа. У рентгенолошком кабинету извршено је 110 прегледа. У амбуланти за женске болести у Средачкој ул. било је прегледано 856 болесница. У дечијој амбуланти у Средачкој ул. прегледано је 989 детета и извршено је 451 зрачење. Амбуланта за урологију прегледала је 122 болесника. Централни диспанзер и саветовалиште за одојчад и матере прегледао је 210 болесника и имало је на исхрани 134 детета. Амбуланта за кожне и венеричне болести примила је 1366 болесника. Амбуланта за интерне болести прегледала је 502 особе, и Зубна амбуланта указала је помоћ за 10 лица.