Opštinske novine
Стр. 1514
оПштинскеНОВИНЕ
3. — Финије прерађевине: шунка, салама, краковске саламе, мортадела, суво месо, сува сланина и све меснате прерађевине, које нису предвиђене у просте прерађевине од 1 кгр. 1.40 „ Напомена: Код говеда се мере череци, срде, језик, бубрези, лој око бубрека као и примке. Код свиња се не мери: изнутрица, глава и ноге. Код телади се мери: џигерица бела и црна, срце и кожа без главе. Код ситне стоке: јагашаца, јаради до 1. јула мери се глава и џигерица бела и црна (у колико се не одбаци), а после 1. јула не мери се ни глава ни џигерица белица. Прасад се мери са џигерицама. Код оваца и коза не мери се глава и џигерица бела и црна. Предњим таксама обухваћена је и такса за употребу Општинске кланице. В) ВЕТЕРИНАРСКЕ ТАКСЕ За преглед стоке за клање и свежег меса, које се увози са стране као и за преглед живе стоке на сточном тргу у смислу члана 55. Правилника за преглед стоке за клање и меса по ВТБр. 8749 од 1925. године, наплаћује се и то: 1. — За преглед живе стоке на сточ. тргу: а) за говече од комада 2.-—дин. б) за свинче од комада 1.— „ в) за теле од комада 1.— „ г) за ситну стоку по комаду 0.50 „ д) за коња од комада 10.— „ 2. — За преглед стоке за клање, меса, као и меса у кланици: а) од говечета по комаду 5.— дин. б) од свињчета по комаду 5— „ в) од телета и остале ситне стоке по комаду 1.— „ 3. —- За микроскопски, бактериолошки, стри_ хниноскопски преглед: а) од говечета по комаду 5.— дин. б) од свињчета по комаду 10.— „ в) од ситне стоке по комаду 2.— „ 4. — Од увезеног свежег меса, прерађеног меса, месних производа, масти и клане живине наплаћује се: а) од свежег меса по 1 кгр. 0.10 дин. б) прерађевина од меса финијег и простијер квалитета од 1 кгр. 0.20 „ в) на маст у мањим количинама, која се доноси на пијаце од кгр. по 0.05 „ а роба вагонска мора да се шаље на анализу у Општински хемијски лабораторијум, г) на клану живину од 1 кгр. 0.10 „ Све ове ветеринарске таксе у смису члана 55. Правилника о клању стоке наплаћиваће Суд и додељивати 50% и то: од таксе под
2., 3. и 4. ветеринарима; а 10% такса гшд 4. контролорима, који су запослени на прегледу меса, спровођење истог до прегледаонице и контролисању у вароши по месарским радњама, кујнама и т. д. Остатак прихода од 40% иде у корист општинске касе. Г) КАЗНЕ Свако месо као и прерађевина од истог, које не буде на напред изложени начин прегледано, сматра се као кријумчарено, а лице, код кога се исто буде нашло од стране контролних органа, биће кажњено и то: а) први пут новчаном казном у петогубом износу одређене таксе, прерађевине понаособ за сваку врсту меса и прерађевина од меса, а, у поновљеном случају у десетогубом износу, с тим, да ће му се одузети право продаје. Кријумчарено месо се одузима одмах по извршеном прегледу и излаже се продаји а добивени новац предаје Општинској благаЈНи. Од добивеног новца, како од казне, тако и од продатог меса 50% припада контролним органима, а 50% у корист општинске аксе. Напомена: По члану 74. Закона о администрацији војске и морнарице све потребе које држава набавља у земљи, било посредно или непосредно, не подлеже плаћању никаквих општинских дажбина, те Суд општине не може наплаћивати од лиферанта меса и месних прерађевина, за војску таксу предвиђену из тар. Бр. 382 таксене тарифе. Овим се замењује ТБр. 382 таксене тарифе, а таксе напред означене имају се наплаћивати са даном ступања буџета на снагу". Предња измена и допуна пружа следеће користи: 1. — Растерећење економско слабијих клача — месара и оптерећење економски јачих засновано на принципу правичности. 2. — У овој умереној такси, где у ствари и нема повећања, урачуната је и такса, коју су плаћали клачи — месари Кланичном друштву за употребу кланице и то, за вола, краву и теле 27 динара; дебеле свиње 16.20 дин.; за ситну стоку 5.50 дин., те према томе и то је једна добит за месаре. 3. — Што су појачани хигијенски услови за клање стоке на кланици до максимума и добивање меса по све хигијенског као једног веома важног артикла за исхрану, јер је нова кланица подигнута на посве модерној основи, и, стара кланица у том погледу, ни из далека се не може у опште упоредити са новом кланицом. Особљу за клање пружени су услови за одржавање чистоће путем употре бе купатила пре и после клања, и орманчићима за оставу мантила. За дробове и чишћење истих има нарочита одељења, звани „кутелаји", такође посве хигијенски. За оставу меса има великих хладњача и предхлад-