Opštinske novine
ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ ——-=гг-^г ком утврди наводњавање млека). Нарочито важно испитивање млека, које се такође врши у овој лабораторији, јесте одређивање рефракције млечног хлор-калцијум серума. Овим одређивањем може се утврдити чак и проценат додате воде у случајевима наводњавања млека. Тако дакле преглед млека у хемиској општинској лабораторији врши сс свим најсавршенијим методама за данашње стање науке. Што се тиче самог практичног резултата овог прегледа он је од неоцењиве важности по интересе Београђана, пошто се овом сталном кнтролом квалитет млека побољшава и фалсификовање своди на све мању меру. Најбољи доказ од коликог је ефекта ова хемиска контрола млека јесте признање самих млекаџија, који сад врло често говоре: „е, сад се више не може да сипа онако вода као што је то било пре неколико година". У погледу броја извршених анализа млека изнећемо неколико цифара, које ће речито говорити о обиму надзора и рада хемиске лабораторије у том погледу. Просечан број огледа млека, који долазе на преглед у општинску хемиску лабораторију износио је за последњих неколико месеци око 90 месечно. Од овог броја неисправних млека било је просечно око 40 месечно. Овде хоћемо одмах да истакнемо да овај број неисправних млека, и ако на први поглед изгледа релативно велики, не може служити као доказ да се у Београду пије страшно млеко. Пре свега тај проценат неисправних млека односи се на млека, која су већ лабораторији упућена као сумњива. А кад се узме у озбир да се од огромног броја млекара, који доносе млеко у варош нађе дневно само 3—4 сумњивих, и од ових се утврди да су око 40% стварно неисправна, онда се види да тај број указује еамо да је контрола врло строга и озбиљна, и да иста' све више онемогућава фалсификате. Други продукат, који долази за сада најчешће на преглед у хемиску лабораторију јесу разни меснати производи. Ту хемиска анализа, поред индикације о свежини дотичног продукта, најчешће има за предмет откривање додавања брашна у разним меснатим производима, у којима то није дозвољено; јер уношењем брашна не само да се повећава тежина дотичног продукта јефтинијим продуктом — брашном, већ оно што је ту нарочито важно јесте факат да један део унетог брашна даје могућност да дотични меснати производ (кобасица, салама и др.) прими много већу количину воде, но што би то могао у осуству брашна (један део брашна даје могућност фиксирања шест и по пута толике количине воде), а тиме се очигледно штете интереси грађана, који купују такво месо. Сем тога још једна незгода присуства брашна у кобасицама лежи у томе што при-
1 — ' ~т-- Стр. 157 : суство брашна омогућава лакше и брже развијање бактерија, и на тај начин кобасицо много брже подлежу квару. Апсорбовањем поквареног меса, као што је познато, могу наступити веома озбиљне последице по људско здравље. Један од честих симптома, који карактерише ова тровања поквареним меснатим производима, јесу разне кожне ерупције. Акутно тровање поквареним меснатим продуктима (а ова тровања, позната под именом ботулизам, нарочито могу бити изазванн консомирањем извесних врста лако кварљивих кобасичарских производа, као н. пр. крвавицама) почиње јачом дрхтавицом, повраћањем, проливом, а у извесним случајевима наступа и смрт. Исто тако, и, можда још опаснији случајеви тровања могу се појавитл употребом укварене робе, а нарочито укварених острига. У опшгинској хемиској лабораторијп свакодневно се испитује по који узорак меснатог пр.оизвода, који се шаљу као сумњиви лабораторији на преглед. Просечан број испитиваних меснатих производа за последњих неколико месеци износи око 90 месечно. Од овог броја неисправних угледа било је просечно око 45 месечно, односно око 50%. Трећи продукат, који је долазио најчешће у обзир у последње време, нарочито за време летњих месеца, била су разна пића, као лимунада, боза, кракери и т. д. Један од најглавнијих фалсификата, који долази у обзир код ових продуката јесте додавање вештачких сладила, специјално сахарина, што је, као по здравље шкодљиво, забрањено чинити. Приликом прегледа ових продуката дешавало се да продуцент свој производ заслађује искључиво сахарином, док у другим случајевима додају, поред сахарина, и по мало шећера, свакако надајући се да, кад се сахарин налази помешан са шећером неће бити могуће одвојити их једно од другог, п да ће на тај начин такав продукат моћи проћи као исправан. После горе наведених продуката у последње време најчешће је анализирана алева паприка. Овај продукат, који се код нас много употребљава као зачин, врло се често фалсификује додавањем брашна, или се пак отежава уношењем мањих количина боријумсулфата (који долази у ред врло тешких хемиских једињења); као природна последица овог првог фалсификовања — додавања брашна — долази често вештачко бојење такве паприке, пошто додавањем знатније количине брашна паприка постаје блеђа, н потребно је, да би се улепшала и тако обманула публика, додати јој какву погодну вештачку боју. Све су ово недозвољене радње, које хемиска анализа открива. Број испитаних паприка износио је з.ј последњих неколико месеци просечно око 20