Opštinske novine

Стр. 158 Освећење Дечјег На подизању овога Обданишта неуморно су радили већ више година одбор госпођа Друштва за заштиту деце са одбором госпођица Дечјег обданишта број 2. Зграда је била готова још у мају прошле године, али се освећење није могло одмах обавити из финансиских разлога.

Дечје Обданиште број 2 у улици Краљице Марије

Овој реткој свечаности, поред великог броја пријатеља Обданишта, присуствовала је, као изасалница Њ. В. Краљице, дворска дама г-ђица Мирка Грујић. Београдску општину претстављао је г. д-р Ђура Ђуровић, шеф отсека за социјалну политику О.г.Б., а г. Министра социјалне политике и народног здравља заступао је на^елник министарства г. д-р Љубомир Хофмановић. По свршеном црквеном обреду, прота г Димитријевић је истакао велики значај установа као што су дечја обданишта. Претседница Обданишта г-ђа Јела Спасић, бираним речима поздравила је све присутне и топло се захвалила свима при.јатељима Обданишта који су ма чиме допринели и потпомогли да се дом изгради и подигне. Нарочиту благодарност г-ђа Спасић изразила је Њ. В. Краљу и Њ. В. Краљици, ко.ји са пуно родитељске љубави и топлине помажу хумане установе. Затим је једна мала дево.јчица из Обданишта предала заступници Њ. В. Краљице, г-ђици Грујић, диван букет каранфила и умолила је да букет преда Њ. В. Краљици у знак захвалности. Изасланик г. Министра социјалне политике и народног здравља, начелник г. д-р Хофмановић, предајући чланицама управе Обданишта одликовања, рекао је:

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ обданишша бр. 2 „Многа ће мати безбрижно отићи на посао за кору хлеба остављајући овде своје дете, уверена да га је предала сигурним рукама. Одајем признање управи Обданишта, која није жалила никакве жртве само да дође до овог дома. Њ. В. Краљ, који се интересује за свако доброчинство, на предлог Министра социјалне политике и народног здравља, одликује својим орденом Св. Саве III реда г-ђу Јелу Спасић, претседницу Обданишта бр. 2; орденом Св. Саве IV реда г-ђе: Дару Петровић и Јелисавету Поповић-Станимировић, управне чланице; орденом Св. Саве V реда г-ђе: Милку пок. Петра Кочића, Драгу Стевановић, Олгу Марин и Калиопу Комадину. Нека вам ово одликовање буде не само знак признања за досадашњи рад, већ и потстрек за будући." По предаји одликовања деца су отпевала државну химну. Затим је секретар Обданишта, г-ђа Славка Бањац, у кратким потезима изнела историјат ове установе од њеног оснивања до сада. Из извештаја се види да у 06даништу преко дана обитава 60 деце, која овде имају поред неге и храну. На.јвећа пажња обраћена је васпитању деце. У име Општине београдске управи је захвалио г. др. Ђуровић, истичући величену хуманог дела, које управа врши узимајући под своју заштиту малишане који ће једног дана на тај начин постати корисни чланови друштва. Чланице управе Обданишта са гостима и својим малим штићеницима

Г. д-р Александар Костић, проф. университета, говорио је као претставник Друштва за заштиту деце, а г-ђа Перса Продановић, делегат Женског савеза, топло је поздравила управу и одликоване госпође. Веома лепо .је успео концертни део који су извела дечица из Обданишта, одевена У једнообразне беле мантилиће.