Opštinske novine

Стр. 306

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Овоме још доприноси и велики број разноврсних јама и удубљења необрађеног терена, који окружује Београд. Тешко се да, наравно замислити да сва околина Београда може у скором времену да се обрати у културно обрађене паркове и воћњаке. Чак узимајући у обзир и брзо напредовање Београда треба увек рачунати на то, да ће у његовој околини остати још приличан број басена, подесних за развиће ларви комараца, када буду и завршени радови на исушивању леве обале. Али неопходно је потребно знати, да је свака више-мање стална барица у близини вароши извор комараца и маларије; потребно је знати

Сл. 9. — Поалава Саве. Бара „Венеција", аонишшена захваљујући грађењу железничке аруге

да ни једна барица не сме да буде без контроле и да свака мора бити или петролизирана, или обрађена париским зеленилом, или насељена рибама Гамбузиа-ма, које врло усиешно уништавају ларве комараца. Париско зеленило може да се употребљава и без чишћења басена од трава; и иначе ово је најјефтинији начин сузбијања ларви комараца. Али, на жалост, париско зеленио делује само на ларве, које хватају своју храну на површини воде, као што су ларве маларичног комарца (Апорће1ез). Ларве које се хране на дну ба- • сена, као што су ларве Аес1еб-а остају и даље живе. Нафта уништава све ларве али пре петролизације треба, да се површина воде очисти од трава. Зато је ова мера скупља, нарочито још у случају да се нафтом заливају већи басени, где могу да буду и рибе, треба узети у обзир и ову чињеницу, пошто риба страда од петролизације. Сви ови радови — засипање земљом, чишћење од трава, петролизација и т. д. захтевају много трошкова, и персоналних и материјалних, али ови трошкови су неупоредиво мањи од губитака, које сноси град од непрекидне офанзиве комарцима! Ентомолошка београдска Општинска организација није била у стању да спроведе све неопходне мере за сузбијање комараца. Ипак је- нешто већ урађено у овом правцу.

1. Петролизирано је било са нафтом око 30.000 кв. метара водне површине различних бара на обали Дунава између Калемегдана и Кланице. Пошло је за руком, да се ова операција изведе два пута. 2. Бурета са водом у двориштима и други судови са истом били су заливени са нафтом, а понекад је вода из њих просто просипана. У свима подобним- случајевима нађено је у оваквој води безброј ларви. У једној авлији било је забележено и дезинсектирано 41 буре са водом, пуном ларви комараца. На Неимару и на улицама његове околине два пута је била произвведена систематска дезинсекција помијара са нафтом. Сем тога према жалбама појединих лица на комарце, њихова дворишта била су сваки пут пажљиво прегледана у сврху, да се нађу легла Си1ех рјрјепв-а и дотична легла одмах су уништавана, било заливањем са нафтом, било засипањем са земљом. 4. Жалбе на комарце учестале су у јесен, па чак већ и онда, кад је наступило хладно време. У оваквим случајевима преглед се вршио друкчије. Наиме као извор комараца тражило се најближе место њиховог презимљења. Тамо су се они уништавали са флитом. 5. Пошто као један од најбољих начина сузбијања комараца јесте насељавање сталних барица рибама рода Гамбузиа, набављено је из Скопља од Хигијенског Завода неколико стотина ових риба. Ове рибице смештене су претходно у басенима новог Општинског Расадника за аклиматизацију. Пошто су ове рибе способне, да се брзо множе то ће их већ у пролеће 1932 год. бити врло много, оне ће бити смештене у одговарајуће басене у околини Београда. Пријатно је забележити, да су тамо, где је особље ентомолошке организације долазило за преглед и уништавање комараца, становници били увек задовољни и захвални, излазећи увек у сусрет, показивајући и помажући. У овоме случају велики значај има факат, да се ништа на лицу места није радило без претходних објашњења, детаљних и потпуно разумљивих, увек пропрачених демонстрацијама нађених ларви и одраслих комараца. Јасно је да у циљу сузбијања комараца у Београду било врло мало учињено у 1931 год. То је разумљиво, кад се узме у обзир да није било довољно материјалних срестава и људства. Али важно је, да је ово питање покренуто, да становништво Београда и само жели, да се избави од комараца, да сматра њих као зло, које се да сузбијати, и да је на овај начин припремљено земљиште за будућу Општинску акцију. 6. Ради ширења у публици знања о комарцима и иначе инсектима београдска Енгомолошка Општинска организација узела је учешћа у I Изложби Ветеринарског Удружења у Новембру 1931 године, где је изложила неколико слика и препарата.